ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σοκ και δέος

0

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ – ΕΞΠΡΕΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΧΑΟΣ

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις χάους στην κοινωνία πρόκειται να προκαλέσει η εφαρμογή της εγκύκλιου-σοκ για κατασχέσεις – εξπρές, που έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.

Η κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και άλλα τινά γνωστά και μη εξαιρετέα μηνύματα στήριξης του λαού, όπως κατάργησης των μνημονίων και της εξοντωτικής φορολογίας, σήμερα όχι μόνο προχωρά στην κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για λογαριασμό του κράτους και των πιστωτικών ιδρυμάτων – δηλαδή των αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνων για την οικονομική κρίση – αλλά εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό αφήνοντας στο κάθε ένα που χρωστά τα ελάχιστα προσωπικά του είδη, δηλαδή, μια κουβέρτα, δυο σεντόνια, κατσαρόλες και οδοντόβουρτσες!

Είναι αδιανόητο αυτό που πάει να συμβεί. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει πίσω τις απάνθρωπες αποφάσεις της, οι οποίες θα οδηγήσουν εκατομμύρια Έλληνες να κοιμούνται στους δρόμους! Την ίδια ώρα προ των ευθυνών του τίθεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας που δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί μπροστά στις ορδές των άστεγων και πάμφτωχων πολιτών.

Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις σε κατάσταση σοκ! Αδυνατούν να πιστέψουν την επερχόμενη «καταιγίδα» καθώς με τα μέτρα που λαμβάνονται χάνεται κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος οι Έλληνες θα γίνουν πρόσφυγες μέσα στην χώρα τους.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, επέρχονται οι εξής αλλαγές:

  1. Τα ακίνητα που έχει κατασχέσει η εφορία και βγαίνουν στο σφυρί, θα εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς. Μέχρι σήμερα, ίσχυε η εκτίμηση του επιμελητή ή προσληφθέντα πραγματογνώμονα, η οποία δεν μπορούσε να είναι μικρότερη της αντικειμενικής αξίας. Ο προσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς γινόταν στα 2/3 της εκτιμηθείσας αξίας ή στην αντικειμενική.
  2. Θεσπίζεται διαφορετικός τρόπος πλειοδοσίας. Ο πλειστηριασμός γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, ενώ οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.
  3. Μειώνεται η εγγυοδοσία για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμό από το 100% της πρώτης προσφοράς στο 30%.
  4. Επιτρέπονται πλέον πολλαπλές κατασχέσεις επί του ιδίου πράγματος, σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση αυτή οι εκτελεστικές διαδικασίες βαίνουν παράλληλα και σταματάνε όταν γίνει η πρώτη κατακύρωση.
  5. Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου, αντί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου όπως ίσχυε, εκτός αν πρόκειται για πράγματα που μπορεί να υποστούν φθορά, καθώς και όταν πρόκειται για πλειστηριασμό πλοίων ή αεροσκαφών.
  6. Καταργείται η περίληψη κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θεσπίζεται το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης.
  7. Προβλέπεται διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.
  8. Μειώνεται το χρονικό διάστημα απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμού ή αναπλειστηριασμού από 1 έως 31 Αυγούστου (με εξαίρεση τον πλειστηριασμό πλοίων και αεροσκαφών ή πραγμάτων που πρόκειται να υποστούν φθορά.

ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Καταργούνται κατηγορίες ακατάσχετων με αποτέλεσμα να εξαιρούνται πλέον από την κατάσχεση τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, και προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Ο ΚΕΔΕ ορίζει στο άρθρο 17 τα ακατάσχετα κινητά πράγματα.

Οι τράπεζες άλλωστε, ορίζεται ότι οφείλουν να ενημερώνουν για τα ακατάσχετα επιδόματα, βοηθήματα , μισθούς και συντάξεις ( 1.000 ευρώ) με βάση τα ισχύοντα όρια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ισχύει από το 1974, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε για μαζική εξόντωση των πολιτών. Αν ανατρέξει κανείς στις διατάξεις του θα διαπιστώσει ότι ακόμα και σήμερα προβλέπεται η κατάσχεση ζώντων ζώων, «ασυγκόμιστων καρπών», κρεβατιών και καθισμάτων των νοικοκυριών στα οποία γίνεται κατάσχεση, με εξαίρεση όσα κρίνονται απαραίτητα για τη διαβίωση του φορολογούμενου.

Οι διατάξεις αναφορικά με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης -κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- τροποποιήθηκαν με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το καλοκαίρι του 2015, και με την χαοτική εγκύκλιο οδηγιών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιχειρείται να δοθούν κατευθύνσεις ορθής εφαρμογής διατάξεων οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούονται με τις αντίστοιχες του ΚΕΔΕ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ