ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην τελική ευθεία για την επίλυση του προβλήματος

0

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΩΝ 800 ΜΕΤΡΩΝ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαδικασίες για την διευθέτηση του ζητήματος της ζώνης των 800 μέτρων καθώς οι προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης είναι έτοιμες για να γίνει σχετική διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μάλιστα από πλευράς τοπικών φορέων έχει ζητηθεί ραντεβού με τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, στο οποίο αναμένεται να παρευρεθεί και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες εξελίξεις στο μείζων αναπτυξιακό πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την ακύρωση της νομοθετικής πράξης του 2009.

Από πλευράς τοπικών φορέων θα τεθεί πρόταση νομοθετικής ρύθμισης ενώ και από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων αναμένεται αντίστοιχη κίνηση. Στο μεταξύ η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε, ότι πέρα από την νομιμοποίηση των πράξεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα απαιτηθεί απόφαση των οικιών δημοτικών συμβουλίων για κάθε οικισμό ξεχωριστά και μάλιστα κατόπιν εισηγήσεων των τοπικών κοινοτήτων που αφορά η ρύθμιση.

Επειδή τα ζητήματα πολεοδομίας αφορούν τους δήμους και το αρμόδιο υπουργείο και λόγω του ότι πολλά από τα ζητήματα διευθέτησης ορίων οικισμών να είναι σήμερα διαφορετικά από την εποχή, που χαράχθηκαν οι ζώνες των 800 μέτρων, αναμένεται να απαιτηθεί ενεργή συμμετοχή κάθε δήμου και επαναβεβαίωση για το πώς έχουν τα όρια κάθε οικισμού. Ο προσανατολισμός, φαίνεται να είναι, όπως κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά και η νομιμοποίηση των ορίων κάθε οικισμού να προτείνεται από κάθε δημοτική Αρχή, κατόπιν σχετικής διαβούλευσης και ψήφισης από τα αρμόδια όργανα.

Διαφαίνεται ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η εξεύρεση διεξόδου αφού και η νομοθεσία του 2014 δίνει πολλές δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος ενώ ήδη γίνεται λόγος για πολλές και διαφορετικές προτάσεις που έχουν τεθεί προς διερεύνηση στις τοπικές υπηρεσίες για πρόσφορες λύσεις που θα αποκαταστήσουν την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στο κατώφλι μιας διαφορετικής λύσης βρίσκεται ο Δήμος Ρεθύμνου που εξετάζει διεξοδικά το ζήτημα γειτονικών με την πόλη οικισμών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα σήμερα.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ