ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στις πληρωμές με κάρτα και για αγορές των 5 ευρώ

0

«Σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχει ενδιαφέρον για το πώς έχει αλλάξει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του καταναλωτή και τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, κυρίως των πληρωμών μέσω καρτών», λέει ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Όπως παραδέχεται, η αλλαγή αυτή στη συναλλακτική μας συμπεριφορά ουσιαστικά ξεκίνησε με την επιβολή των capital controls (το καλοκαίρι του 2015), γεγονός που γρήγορα οδήγησε στη μείωση του μέσου όρου της αξίας των συναλλαγών, από τα 60 ευρώ ανά κάρτα στα 50 ευρώ. «Αυτό φανερώνει ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και για χαμηλότερης αξίας πληρωμές. Οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών χρησιμοποιούνται περισσότερο για συναλλαγές των 5 ή 10 ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη ζήτηση των επιχειρήσεων για εγκατάσταση τερματικών πληρωμής, προτού ακόμα υποχρεωθούν με βάση τη νέα νομοθεσία», παρατηρεί ο ίδιος.

Σημειώνει ότι η ευκολία και η ασφάλεια είναι δύο κύριοι λόγοι που ευνοούν τις πληρωμές με κάρτα έναντι των μετρητών, ειδικά σε ορισμένους επαγγελματίες όπως είναι οι οδηγοί ταξί: «Όμως και πάλι, είναι γεγονός ότι τα μέτρα στον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων και μετρητών αποτέλεσαν το έναυσμα για να περάσουμε σε αυτήν τη νέα – για την Ελλάδα – εποχή ηλεκτρονικών πληρωμών. Το κράτος έχει ήδη δει τα οφέλη αυτής της σταδιακής μεταστροφής από το Σεπτέμβριο του 2015, με την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και βέβαια λόγω της αυξημένης χρήσης καρτών και των αυξημένων εσόδων μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε ότι το μέγεθος της παραοικονομίας είναι αλληλένδετο με τη χρήση των μετρητών».

Προβλέπει πως σε τεχνολογικό επίπεδο, αυτό που αναμένεται στην ελληνική αγορά είναι η αύξηση χρήσης του smartphone για πληρωμές σε φυσικά σημεία, αντί της κάρτας. «Καθώς η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει, οι νέες τεχνολογίες θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τις ψηφιακές συναλλαγές με οφέλη για όλους – τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία», υποστηρίζει ο Νίκος Καμπανόπουλος.

Στην Ευρώπη, οι πέντε πιο διαδεδομένες εμπορικές κατηγορίες για πληρωμές μέσω smartphone είναι τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ, οι μεταφορές, το φαγητό/ποτό και η ψυχαγωγία. Όταν χρησιμοποιούν το smartphone τους, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξοδεύουν κατά μέσο όρο 9 ευρώ σε φυσικά καταστήματα και 41 ευρώ σε on line αγορές.

Και είναι μάλλον βέβαιο ότι στο κοντινό μέλλον, τη διαφορά στον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα κάνει η ραγδαία ανάπτυξη του Internet of Things και η διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών, μέσω των οποίων θα μπορούμε να κάνουμε και πληρωμές. Όπως για παράδειγμα η διασύνδεση του αυτοκινήτου και η δυνατότητα απευθείας πληρωμών για βενζίνη, πάρκινγκ και άλλες αγορές που γίνονται καθ οδόν, χωρίς να χρειάζεται να βγούμε από αυτό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ