ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Συνολική συμφωνία τον Απρίλη

0

Εικόνα για το πως βλέπουν οι ομολογοί του την πορεία υλοποίησης της αξιολόγησης επιχείρησε να λάβει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στη σύντομη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, σε ένα διάλειμμα του Συμβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη για την πορεία του προγράμματος. "Μαθαίνω πως έχουν μείνει μικρά πράγματα να γίνουν" εμφανίζεται να είπε, μιλώντας σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο για συμφωνία πακέτο.

Η ίδια πηγή τόνιζε πως η καλή διάθεση και τα θετικά μηνύματα από την Άνγκελα Μέρκελ βασίζονταν στο γεγονός ότι φέρεται να έχει απεμπλακεί από το ελληνικό ζήτημα στο εσωτερικό της, που ενδεχομένως θα της προκαλούσε προβλήματα, ενώ εκτιμούσε πως υπάρχει σύγκλιση με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε.

Συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι τελικά δεν υπήρξε στις Βρυξέλλες, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προσδιορίζεται τον Απρίλιο μαζί με τα ¨καυτά¨ θέματα των πλεονασμάτων από το 2019 και του μεσοπρόθεσμου χρέους. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες παρέπεμψε το μεγαλύτερο από τα αγκάθια για την ολοκλήρωση του staff level agreement, τα εργασιακά, για το πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. «Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί στα τεχνικά κλιμάκια. Είναι αυτονόητο ότι το ΔΝΤ έχει μια τεχνογνωσία που αφορά χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, αφορά αναπτυσσόμενες. Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο», επεσήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση να συμβάλλουν και άλλοι θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Στο πεδίο των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια κυβερνητική πηγή με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων τόνιζε πως "οι συζητήσεις με τους θεσμούς πήγαν πολύ καλά, με την έννοια ότι υπήρξε πρόοδος σε πολλά θέματα. Σε αυτά που είχαμε συμφωνήσει υπήρξε και τεχνική συμφωνία. Το Δ.Ν.Τ ωστόσο δεν δηλώνει ακόμη πια θέση θα κρατήσει", συμπληρώνοντας πως "δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές μας. Πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Τόμσεν θα είχε ήδη κλείσει".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ