ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι δώσαμε, τι πήραμε του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Δεν είναι σίγουρα το «τέλος της λιτότητας», ίσως είναι όμως το πρώτο, ουσιαστικό στίγμα της – αργής κι αμφίρροπης ακόμη –στροφής του οικονομικού δόγματος της Ευρώπης. Μιας στροφής, που το πραγματικό της εύρος θα μετρηθεί στην απόσταση ανάμεσα στο κοινωνικό αντίκρισμα και τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετεί η, διαγραφόμενη πλέον, συμφωνία Αθήνας και δανειστών.

Έως τότε, το «προσύμφωνο» του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας σηματοδοτεί σαφώς το βήμα απεμπλοκής της αξιολόγησης, φέρνει πίσω στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και μπορεί να οδηγήσει, με βάση τους οιωνούς από Βρυξέλλες και Βερολίνο, στο τελικό deal μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Για να συμβεί αυτό η Αθήνα αποδέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων σε φορολογικό και ασφαλιστικό για μετά το 2019, η ευρωζώνη έδωσε αντισταθμιστικά αντίμετρα, και αμφότεροι άφησαν - επί του παρόντος τουλάχιστον – σε ζώνη δημιουργικής ασάφειας τα καίρια πολιτικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους, των στόχων για τα πλεονάσματα και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Με τη φόρμουλα του «σχεδίου Γιούνκερ» η Αθήνα μπορεί να διακηρύσσει ότι κέρδισε τις «μεταρρυθμίσεις με μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα», το πλήρες ταμείο όμως θα γίνει μέσα από το τελικό μίγμα των μέτρων που θα συμφωνηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια.

Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, δεδομένη θεωρείται ήδη η μείωση του αφορολόγητου από το 2019, με την κυβέρνηση να θέτει ως αποδεκτό όριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα 7.200 ευρώ ή και λιγότερο.

Στα θετικά στοιχεία της προσυμφωνίας, καταγράφεται ήδη το γεγονός ότι οι δανειστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2018, καθώς και η πρόβλεψη για εξαίρεση από τον υπολογισμό του πλεονάσματος, πακέτου δαπανών 3 δις για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Ας δούμε πού αναμένονται παρεμβάσεις:

  1. Η ολοκλήρωση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων.
  2. Η υιοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων.
  3. Τα ενεργειακά ζητήματα και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
  4. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Υιοθέτηση των 230 συστάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
  5. Η νομοθεσία και τα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στην υγεία.
  6. Το θεσμικό πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών.
  7. Οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών.
  8. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
  9. Η αναθεώρηση του νόμου για τη χρήση γης και το εθνικό κτηματολόγιο.

10.Η μεταρρύθμιση του ειδικού μισθολογίου των ενστόλων.

  1. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
  2. Το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά το τελικό πολιτικό αποτύπωμα του συμβιβασμού θα κριθεί από τις μεγάλες απουσίες του «προσυμφώνου» - δηλαδή, τα μέτρα για το χρέος, τον ρόλο του ΔΝΤ, την διάρκεια και το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για τα χειρότερα… Και αφήστε τους να πανηγυρίζουν, εκεί στην κυβέρνηση. Εμείς ξέρουμε πως ότι και αν νομοθετήσουν, εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά όπως όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων που πάνε πια στα επτά και οι επιπτώσεις τους είναι πολύ εμφανείς στην κοινωνία… Η αλήθεια είναι κάτι με το οποίο δεν μπορείς να πεις ότι οι πολιτικοί έχουν και την καλύτερη σχέση μαζί της.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ