ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις δύσκολες ημέρες

0

Εκτιμώντας πως οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ολοκληρωθεί και πως ακόμα και η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα δεν θα είχε να δώσει κάτι παραπάνω οι 3 υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ θα επιχειρήσουν να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» του ασφαλιστικού και των εργασιακών προκειμένου η αξιολόγηση να προχωρήσει. Το Brussels Group ενεργοποιείται και μπορεί για ορισμένους να ξυπνούν μνήμες του 2015, όμως για την διαπραγματευτική ομάδα είναι μια καλή ευκαιρία να έχουν μια σαφή εικόνα για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι συζητήσεις. Αυτό που δεν ήθελε η ελληνική πλευρά σε αυτή τη φάση είναι να επαναληφθεί ένα «σπασμένο τηλέφωνο» μεταξύ των κλιμακίων και των επικεφαλής των θεσμών.

«Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα γνωρίζουμε» τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο πρωθυπουργός να κλείσει τα θέματα που θα μείνουν ανοιχτά. Ο πρώτος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα θα είναι το Βατικανό και η Ρώμη για την οποία αναχωρεί την Παρασκευή. Στόχος του Μαξίμου είναι να εκμεταλλευτεί σε κάθε περίπτωση την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιταλική πρωτεύουσα πιστεύοντας πως οι διαδικασίες για την επέτειο της υπογραφής της συνθήκης της Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε πολλά πεδία.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Πολ Τομσεν για τα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος) δεν θα είναι καθόλου εύκολες και κανείς δεν ξέρει ακόμα τις υποχωρήσεις που είναι έτοιμη να κάνει η ελληνική πλευρά. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως και από την πλευρά του ΔΝΤ ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια για θετικές κινήσεις.

Προαπαιτούμενο, πάντως για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ (21 – 23) Απριλίου είναι να υπάρχει μέχρι τις 7 Απριλίου το staff level agreement. Οι 16 ημέρες που απομένουν θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες και για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ήδη στο Μαξίμου απάντησαν με σκληρή γλώσσα στη ΝΔ η οποία αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πρέσινγκ θα να είναι πολύ μεγάλο και προς τους βουλευτές του κόμματος που ήδη έχουν εκφράσει πολλές ανησυχίες για το «πακέτο» που ετοιμάζεται, ενώ για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό του 2018, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ