ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

24ωρη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

0

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ενεργοποίησε το αρχηγείο του σώματος. Η λειτουργία της νέας γραμμής (210-34.10.900) ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και στο εξής θα είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση για όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., εν ενεργεία και συνταξιούχους αστυνομικούς, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Η υπηρεσία στελεχώθηκε από δέκα αστυνομικούς - ψυχολόγους, οι οποίοι παρακολούθησαν συμπληρωματικά δεκαπενθήμερο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης (από καθηγητές ψυχιατρικής και το προσωπικό αντίστοιχης γραμμής υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ), με στόχο να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στα νέα τους καθήκοντα. Οι αστυνομικοί που έχουν ανάγκη θα μπορούν να καλούν τη γραμμή βοήθειας καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, δίχως να αποκαλύπτουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους.

«Η ιδέα προέκυψε μετά μια σειρά συμβάντων που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και τα οποία κραύγαζαν για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε συμπληρωματική δράση στον τομέα της ψυχικής υγείας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

«Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον “μάχιμο” συνεργάτη μας και να τον βοηθήσουμε να αντεπεξέλθει στο στρεσογόνο επάγγελμά του», συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστάκης. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία αναφορικά με τα αποτελέσματα - ευρήματα των ειδικών επιτροπών που λειτουργούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη και ελέγχουν την καταλληλότητα των αστυνομικών να φέρουν όπλο. Είπε συγκεκριμένα ότι το διάστημα από το 2009 μέχρι σήμερα πέρασαν από τις επιτροπές 23.605 αστυνομικοί από τους οποίους κρίθηκαν ακατάλληλα να φέρουν όπλο 369 άτομα.

Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε επιπλέον ότι σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) 4.000 αστυνομικοί θα περάσουν το επόμενο διάστημα ψυχομετρικά τεστ. Τα πρώτα συμπεράσματα της διαδικασίας θα προκύψουν ύστερα από περίπου έξι μήνες.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο έτερος γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζαννέτος Φιλιππάκος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Χαιρετίζοντας την έναρξη λειτουργίας της 24ωρης γραμμής βοήθειας, ο κ. Τσουβάλας υπογράμμισε ότι «το έμψυχο δυναμικό είναι το πολυτιμότερο υλικό του αστυνομικού οργανισμού». Επιπλέον, επισήμανε πως μεταξύ των πλεονεκτημάτων που έχει η νέα υπηρεσία είναι η αμεσότητα στην ανταπόκριση και η μυστικότητα της επικοινωνίας αστυνομικού - ψυχολόγου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ