ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καθημερινές οι εγκαταλείψεις ζώων από ανεύθυνους πολίτες

0

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ»

Ακόμα και την ημέρα του Πάσχα οι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν ένα από τα πολλά απάνθρωπα περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, βρέθηκε μέσα σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή του Πλατανιά, μικρόσωμο σκυλάκι, που κάποιος «φιλεύσπλαχνος», πέταξε σα να ήταν σκουπίδι.

Αυτό βέβαια, δεν είναι το μόνο περιστατικό ζωντανού ζώου που βρέθηκε μέσα σε κάδο απορριμμάτων, αντίθετα εντοπίζονται κατά δεκάδες και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Πρόκειται κυρίως για κουτάβια και γατάκια, είτε κλεισμένα σε σφιχτοδεμένες πλαστικές σακούλες προκειμένου να πεθάνουν από ασφυξία, είτε πεταμένα και χωμένα ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών, που «περιμένουν μοιραία» το απορριμματοφόρο που θα αδειάσει τον κάδο και μαζί με τα σκουπίδια θα τα «αλέσει» κι αυτά…

Τα πετούν ή τα αφήνουν στην τύχη τους

Από τις εκατοντάδες εγκαταλείψεις φαίνεται για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση για τη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, κάτι που επισημαίνει και η αντιπρόεδρος του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ κ. Θάλεια Σιούρδα, καθώς τα νεογέννητα των δεσποζόμενων είναι κυρίως αυτά, που καταλήγουν στους κάδους των σκουπιδιών.

«Οι εγκαταλείψεις είναι καθημερινό φαινόμενο κι εμείς οι λιγοστοί εθελοντές, νιώθουμε ότι παλεύουμε μόνοι μας και συχνά πυκνά αντιμετωπίζουμε τη λογική ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τρέξουμε σε κάθε περιστατικό που μας αναφέρεται. Η μόνη βοήθεια  που έχουμε από τη δημοτική αρχή είναι το πρόγραμμα στειρώσεων του δημοτικού κτηνιατρείου, καθώς υπάρχει κονδύλι που καλύπτει μέρος των εξόδων. Όμως η βοήθεια φτάνει μέχρι εκεί», είπε η κ. Σιούρδα.

Στη συνέχεια, τόνισε τη σημαντικότητα της ενημέρωσης στην περιφέρεια του νομού, καθώς όπως υπογράμμισε τα περισσότερα περιστατικά προέρχονται από εκεί. «Είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί και ν’ αποκτήσει μια υπεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι κατά καιρούς οι εθελοντές συμμετέχουν σε ενημερώσεις σε σχολεία, χωρίς όμως να μπορούν να καλύψουν όλες τις σχολικές μονάδες, κάτι που όπως υποστήριξε θα μπορούσε να οργανωθεί από το δήμο.

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν  να ενημερωθούν για τα προγράμματα των στειρώσεων, καθώς όχι μόνο αποφεύγονται  οι ανεπιθύμητες κυήσεις και το «ξεφόρτωμα» των νεογέννητων στους κάδους, αλλά προστατεύονται και από μια σειρά ασθενειών από τις οποίες θα μπορούσαν να προσβληθούν στο μέλλον.

Πέρα όμως από τα νεογέννητα, υπάρχουν και οι εγκαταλείψεις των ενηλίκων, που οι ιδιοκτήτες τους απλά, ανοίγουν την πόρτα και τα βγάζουν στο δρόμο προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά, γιατί είτε τα βαρέθηκαν, είτε γιατί αρρώστησαν ή ακόμα επειδή γέρασαν κι έπαψαν να είναι χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα.

Σε αναμονή πάνω από 30 ζώα

Το Σωματείο ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ φροντίζει  περίπου 30-35 εγκαταλελειμμένα ζώα, με τους εθελοντές να παλεύουν σε καθημερινή βάση προκειμένου να βρεθούν ανάδοχες οικογένειες, την ίδια ώρα που συνεχώς εμφανίζονται νέα περιστατικά

Αναφερόμενη στο περιστατικό του Πλατανιά, η κ. Σιούρδα, αφού επεσήμανε ότι δεν είναι το μόνο, ζήτησε γενικά η αστυνομική παρέμβαση να είναι πιο αυστηρή και πιο άμεση, προκειμένου η Αστυνομία να βοηθήσει το έργο των Φιλοζωικών Σωματείων, ενώ συγχρόνως ανέφερε ότι η Λιμενική Αρχή θα μπορούσε να βοηθήσει κι αυτή κάνοντας εντατικούς ελέγχους για «ατσιπάριστα» ζώα (χωρίς microchip).

Η αντιπρόεδρος του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ μίλησε ακόμα και για μια δημοτική βάση δεδομένων που θα μπορούσαν να περαστούν τα στοιχεία όλων των δεσποζόμενων ζώων και που θα ήταν ιδιαιτέρα χρήσιμη και για τον έλεγχο, τόσο αυτών που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, όσο και και για τη συνολική εικόνα, που τώρα δεν υπάρχει.

Η υιοθεσία δεν είναι οικονομικά απαγορευτική

Η υιοθεσία κάποιου ζώου, έχει να κάνει περισσότερο με την αγάπη γι’ αυτά τα πλάσματα, παρά με το κόστος των αναγκών τους. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Σωματείου, μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, η υιοθεσία ενός ζώου κατά μέσο όρο δεν κοστίζει περισσότερο από 20 ευρώ το μήνα.

Στη συνέχεια, η κ. Σιούρδα, έκανε έκκληση για εθελοντές, που θα ήθελαν να βοηθήσουν το Σωματείο, είτε ενεργά, είτε προσφέροντας προσωρινή φιλοξενία, είτε ακόμα επιλέγοντας την εικονική υιοθεσία, που αφορά την κάλυψη των εξόδων κάποιου ζώου, χωρίς να του παρέχεται φιλοξενία. «Κάνουμε έκκληση για βοήθεια, για όποιον μπορεί να διαθέσει έστω και λίγο χρόνο. Είμαστε λίγοι και δεν προλαβαίνουμε να ανταπεξέλθουμε», είπε.

Τέλος, η ίδια επεσήμανε ότι ο δήμος θα μπορούσε να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων προκειμένου η πόλη να είναι φιλική για τα ζώα και οι πολίτες υπεύθυνα ενημερωμένοι.

 

5.000 ζώα από ΕΝΑ ΜΟΝΟ αδέσποτο

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι όταν υπάρχουν πληθυσμοί στειρωμένων αδέσποτων, ο αριθμός των σκύλων μειώνεται. Αλλά αυτό δεν φτάνει από μόνο του. Χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου ώστε να μην εγκαταλείπει νέα σκυλιά. Η καταγραφή μέσω microchip βοηθάει στο να εντοπίζονται όσοι εγκαταλείπουν σκυλιά και λειτουργεί αποτρεπτικά.

Πάντως για όσους έχουν αντιρρήσεις σχετικά με τη στείρωση, αναφέρεται ενδεικτικά ότι ένα θηλυκό σκυλί κατά μέσο όρο γεννά 4-6  κουτάβια κάθε 6 μήνες. Αν το συντηρούμε με λίγο φαγητό, μπορεί, μαζί με τους απογόνους του, να παράγει περισσότερα από 5.000 σκυλιά μέσα σε 5 χρόνια ζωής.

Αντίθετα, όταν υπάρχουν αδέσποτα αλλά είναι στειρωμένα, μειώνεται και το βασανιστήριό τους από τα αλλεπάλληλα ζευγαρώματα, καβγάδες και γέννες.

Οι εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις  παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, παρά το γεγονός ότι η βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ:

  1. Θα πρέπει να µεριµνήσει για τησήµανση µε τσιπκαι καταγραφή του κατοικιδίου του καθώς και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας µέσα σε διάστηµα ενός µήνα από την απόκτηση του ζώου.
  2. Σε εμφανές σηµείο στοπεριλαίµιο του ζώουθα πρέπει να τοποθετηθεί η µεταλλική κονκάρδα που παραλαµβάνει ο ιδιοκτήτης κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εµβολιασµό του.
  3. Είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζεικατάλληλο κατάλυμαστο κατοικίδιό του.
  4. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να φροντίζει για τον περίπατο του κατοικιδίου του, που πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό. Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου το ζώο να μην εισέρχεται σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους άλλων ιδιοκτησιών.
  5. Κατά τονπερίπατοτου κατοικιδίου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου. Η μη τήρηση επιφέρει πρόστιμο.
  6. Ηστείρωση των ζώωνείναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, ενώ για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει το κατοικίδιο ευθύνεται ο ιδιοκτήτης.
  7. Δεν υπάρχει περιορισμός στοναριθμό κατοικιδίωνπου μπορεί να διατηρεί ένας ένοικος πολυκατοικίας. Εφόσον, όμως, βάσει καταστατικού της πολυκατοικίας υπάρχει περιορισμός, δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο ζώα. Η διατήρηση κατοικιδίων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη.

β) Να μην παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή τις βεράντες.

γ) Να τηρούνται στο διαμέρισμα οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις.

δ) Να φέρουν τα ζώα τσιπ και να έχουν βιβλιάριο υγείας.

  1. Απαγορεύεται ηδιατήρηση και παραμονή των κατοικιδίων σε κοινόχρηστους χώρουςτης πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας.
  2. Στιςμονοκατοικίες, η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εάν και εφόσον έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
  3. Ημεταφοράτων μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβατηγά πλοία και ταξί μπορεί να γίνει εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και φυσικά συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

 

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ:

Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.

Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ.

Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.

Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.

Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.

Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.

Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.

Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ.

Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.

Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.

Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.

Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ