ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Εκκίνηση της Ουτοπικής Ανηφόρας του Brexit της Αναστασίας Βενιέρη

0

Ο μεγάλος συγγραφέας George Orwell είπε κάποτε ότι, εννέα φορές από τις δέκα, ο επαναστάτης είναι απλά ένας αναρριχητής με μια βόμβα στη τσέπη.

Η αναρρίχηση της ‘ήρεμης επανάστασης’ του Brexit ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε, εκτός κι αν έγινε κάτι απολύτως απρόσμενο από τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο, και έως ότου να φτάσει η εφημερίδα στα χέρια σας. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων είναι τόσο γρήγορες και απρόσμενες. Που να τα προλάβει όλα τα τρέχοντα κανείς.

Η Βρετανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πισωγυρίσει όμως.

Από εδώ και στο εξής, οι επαναστάτες Brexiteers θα οδηγήσουν τη χώρα τους στον ουτοπικό ανήφορο της επιστροφής του ελέγχου των Βρετανικών συνόρων και νόμων.

Υποσχέθηκαν περισσότερα χρήματα στην εγχώρια οικονομία, και ειδικά στο Βρετανικό ΕΣΥ, εργασία στους ντόπιους, παύση των επιδομάτων στους νεόφερτους, και μη, Ευρωπαίους, αλλά και τόσες άλλες υποσχέσεις, οι οποίες βαθμιαία μειώνονται σε λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο.

Οι ‘ξενοδόχοι’ στις Βρυξέλλες έχουν ήδη προειδοποιήσει τους ονειροπόλους Βρετανούς πολιτικούς. Η μάχη δεν θα είναι εύκολη. Φεύγουμε από το club δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε και τα προνόμια του.

Συνήθως, οι επαναστάσεις στοχεύουν να μεταφέρουν μια χώρα ‘μπροστά’, ή ‘ψηλά’. Όχι δηλαδή πίσω στα παλιά λάθη.

Η τραγική ειρωνεία της ‘ήρεμης επανάστασης του Brexit όμως, είναι ότι στοχεύει να πάει τη χώρα ‘μπροστά’, και με έλεγχο των συνόρων της, χρησιμοποιώντας την ίδια πολιτική της φεουδαρχικής δύναμης, η οποία επέτρεψε στον Ερρίκο τον 8ο να διακηρύξει την ανεξαρτησία του βασιλείου του από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η μίμηση του σκληρού αυτού μεσαιωνικού μονάρχη, στην οποία σκοπεύει να στηριχτεί η Βρεττανή πρωθυπουργός, και σε συνδυασμό με τις ψευδείς υποσχέσεις του στρατοπέδου Leave, μάλλον ακούγονται δυσοίωνες για την ‘κυριαρχία του λαού’: το μεγαλύτερο ψεύδος του δημοψηφίσματος του 2016.

Πριν από το Brexit, οι αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές στην ‘ευημερεύουσα’ Βρετανική οικονομία. Οι τιμές στα βασικά αγαθά του ηλεκτρισμού, θέρμανσης, τροφίμων και ρουχισμού, έχουν αρχίσει να ανηφορίζουν χέρι-χέρι με τους επαναστάτες Brexiteers.

Εντωμεταξύ, την περασμένη Τετάρτη, ο Philip Hammond παραδέχτηκε ότι, τελικά δεν μπορεί η Βρετανία να έχει ‘την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο’, καταρρίπτοντας τις υποσχέσεις των προηγούμενων μηνών.

Οι οπαδοί των πλούσιων πρωτεργατών του Brexit έχουν ήδη αρχίσει να δυσανασχετούν.

‘Δεν ψηφίσαμε αυτό που έρχεται’, διαμαρτύρονται πριν ακόμα να αρχίσει η δύσκολη αναρρίχηση της ‘ήρεμης επανάστασης’.

Αν, όπως είπε ο Orwell, ο επαναστάτης είναι απλά ένας αναρριχητής με μια βόμβα στην τσέπη, ο επαναστάτης του Brexit έχει δύο βόμβες στην τσέπη.

Η μία ονομάζεται ‘ασύστολο ψεύδος’.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ