ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κρήτη: Αντι για βιβλίο τσιγάρο στο χέρι από τα 12 οι μαθητές

0

Από τα 12 χρόνια τους αρχίζουν το κάπνισμα τα Κρητικόπουλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πανεπιστημιακές μελέτες.

Συγκριτικά δε με άλλες περιοχές τις χώρας τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα και επιπλέον, στα νότια του νησιού, παιδιά από 12 έως 15 ετών καταναλώνουν παράλληλα και αλκοόλ.

Στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα "Λεκτόριο" στα Χανιά για τη διακοπή του καπνίσματος, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, προϊόντα του οποίου είναι, όπως τονίστηκε, επιβλαβή για την υγεία.

Η κ. Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ, υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επισήμανε: «Στην Κρήτη έχουμε μετατοπίσει προς τα κάτω το χρόνο έναρξης του καπνίσματος και αυτό είναι επικίνδυνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε μειώσει από το 42% στο 38% την επίπτωση του καπνίσματος. Δεν είναι μια μείωση για να εφησυχάζουμε, είναι όμως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, γιατί σημαίνει ότι δεν είμαστε στάσιμοι».

Γιατροί και τσιγάρο

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας σε επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης για τη διακοπή του καπνίσματος, απευθύνθηκε στον ιατρικό κόσμο, που δυστυχώς δε δίνει το παράδειγμα. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ θέλει να δώσει μια άλλη διάσταση. Καπνίζουν οι γιατροί. Καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία. Καπνίζουν στους χώρους δουλειάς. Καπνίζουν μπροστά στους αρρώστους. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Κάνουμε έκκληση, κι εγώ ως γιατρός σε όλους τους συναδέλφους μου, σε όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, στους διευθυντές των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί».

«"Γκατζετάκι" για νέους»

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως εργαλείο που βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος είναι ένα μεγάλο ψέμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία το κατέταξαν ως μια άλλη μορφή καπνίσματος. «Υπάρχουν προϊόντα του ηλεκτρονικού τσιγάρου που είναι τοξικά και επιβλαβή. Τις μακροχρόνιες επιπτώσεις δεν τις γνωρίζουμε ακόμα», υπογράμμισε η κ. Μητρούσκα.

Πρωτιά και στο άσθμα

Στο μεταξύ, μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έδειξε ότι η Κρήτη, μαζί με την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την Αττική, κατέχει τα πρωτεία και στα ποσοστά εμφάνισης άσθματος. Οι παράγοντες που συναινούν σε αυτό είναι γενετικοί και επίσης περιβαλλοντικοί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ