ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ελληνες του εξωτερικού «φούσκωσαν» τις τουριστικές αφίξεις το 2016

0

Αρνητικά ρεκόρ, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός το 2016 σε βασικά μεγέθη του, όπως είναι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση και η διάρκεια παραμονής, ενώ και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 919 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, εκ των πέντε βασικών μεγεθών που αποτυπώνουν σε ετήσια βάση τη πορεία του ελληνικού τουρισμού, μόνο οι αφίξεις μη κατοίκων κινήθηκαν ανοδικά κατά την περυσινή χρονιά. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,5% φθάνοντας σε 13,2 δισ. ευρώ, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 13% φθάνοντας σε 470,5 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση μειώθηκε κατά 9,1% φθάνοντας σε 68,3 ευρώ, ενώ η διάρκεια παραμονής μειώθηκε κατά 4,3% και περιορίστηκε στις 6,9 διανυκτερεύσεις. Παράλληλα, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 11,2 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 12,09 δισ. ευρώ το 2015, εμφανίζοντας μείωση κατά 7,3%. Αρνητικά κινήθηκε το 2016 και ο αριθμός των επισκεπτών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, o αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 4,7% ή κατά 684.934, φθάνοντας σε 14,04 εκατ. Πάντως, τα έσοδα λόγω της αύξησης τις τιμής των εισιτηρίων εισόδου αυξήθηκαν κατά 54,1%, φθάνοντας σε 86,65 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι οι αφίξεις μη κατοίκων στην Ελλάδα το 2016 αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,5%, φθάνοντας σε 28,07 εκατ. Να σημειωθεί ότι στα 28,07 εκατ. περιλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στη χώρα για οικογενειακούς λόγους. Η έλευση Ελλήνων που έχουν, πλέον, μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό αποτυπώνεται και στο μέγεθος των εσόδων από επισκέψεις στην οικογένεια, το οποίο πέρυσι ήταν αυξημένο κατά 25,9% σε σχέση με το 2015.

Πρώτες αγορές «άντλησης» επισκεπτών για την Ελλάδα πέρυσι ήταν η Γερμανία με αφίξεις 3,18 εκατ. και η Βρετανία με αφίξεις 2,89 εκατ. Στην τρίτη θέση με βάση τα στοιχεία αναρριχήθηκε η Βουλγαρία. Τα ελληνικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις από τη Βουλγαρία στη χώρα μας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 32,7%, φθάνοντας σε 2,5 εκατ. Από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας δημοσιοποίησε τα οριστικά στοιχεία εξερχόμενου τουρισμού από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με αυτά, οι αφίξεις των Βούλγαρων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,1%, φθάνοντας σε 1,2 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει εκτιμήσει για το 2017 ότι οι αφίξεις των ξένων τουριστών θα φθάσουν στον αριθμό-ρεκόρ των 28 εκατ.

Σε σχέση με τις βασικές μας αγορές, διψήφιο ποσοστό πτώσης κατέγραψαν το 2016 τα έσοδα από τους Αυστριακούς, τους Βέλγους,τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Ελβετούς και τους Αμερικανούς τουρίστες. Επίσης, μονοψήφια μείωση σημείωσαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς, Βρετανούς και Δανούς τουρίστες. Εξάλλου, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι πληρωμές των Ελλήνων για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό το 2016 μειώθηκαν κατά 32 εκατ. ή κατά 1,6%. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,9%, φθάνοντας σε 193,41 εκατ. Οι επιβάτες της κρουαζιέρας αυξήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα κατά 28,8%, κυρίως λόγω μεταφοράς δρομολογίων κρουαζιερόπλοιων στη μέση της σεζόν από την Τουρκία, η οποία επλήγη τουριστικά από τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα και την αναστάτωση που έφερε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ