ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ομιλία των εικαστικών Gaspar Acebo & Marcos Mangani

0

Ομιλία των εικαστικών Gaspar Acebo & Marcos Mangani (Αργεντινή)

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, 6:30 μ.μ.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Μεσολογγίου 32, 74100 Ρέθυμνο

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες Γασπάρ Ασέμπο και Μάρκος Μανγκάνι (Αργεντινή) θα μιλήσουν για την μέχρι τώρα ανεξάρτητη πορεία τους και θα παρουσιάσουν τη σειρά εφήμερων παρεμβάσεων ORDENES που δημιούργησαν στους χώρους της Μονής Ασωμάτων στο πλαίσιο του artAmari Residency, ως αποτέλεσμα της πρώτης τους συνεργασίας.

Ο τίτλος ORDENES παραπέμπει στην τάξη, την τακτοποίηση, το συμμάζεμα. Έρχεται σε άμεση αντίθεση με την εγκατάλειψη, τη φθορά και την ερήμωση των χώρων τόσο της Μονής όσο και αμέτρητων άλλων κτηρίων σε όλη την Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό ήταν που κινητοποίησε τους δύο Αργεντινούς να δημιουργήσουν τη σειρά των επί τόπου εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας σε κάθε δωμάτιο αποκλειστικά υλικά που βρήκαν μέσα σε αυτό. Τα υλικά αυτά, άλλοτε τα σχηματοποιούν, αφήνοντας για παράδειγμα λίγα μόνο στοιχεία και άλλοτε τα ταξινομούν, κατά μέγεθος ή χρώμα, μετατρέποντάς τα «σε ποιητικές πράξεις οι οποίες έχουν παράλληλα και τη μορφή εικαστικών ασκήσεων πάνω στη σύνθεση, τη φόρμα, το χρώμα, το χώρο, το κενό, κτλ». Πέρα από τη μορφολογική διάσταση των έργων, υπάρχει και η εννοιολογική. Η πρόθεσή των δημιουργών είναι να τονίσουν και να αναδείξουν αυτή την ερήμωση, όχι ως τυχαίο γεγονός, αλλά αδιαμφισβήτητα, λόγω της έκτασής της, ως πολιτική επιλογή.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολουθούν ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση πάνω στο εικαστικό έργο των καλλιτεχνών.

Το τρέχον artAmari Residency πραγματοποιείται  με τη χορηγία των ANEK Lines , Blues Star Ferries, Aegean Airlines, Ξενώνα Αραβάνες  και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής. Επισκευθείτε τη σελίδα μας για να δείτε την πορεία του residency από το 2013 έως σήμερα: www.artamari.wordpress.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ