ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προκηρύσσονται εκ νέου τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας

0

ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Αναστάτωση, προβλήματα και τελικά επαναπροκήρυξη για τον τομέα της κτηνοτροφίας, προκάλεσε η πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Βιολογικές καλλιέργειες».

Το πρόγραμμα είχε τέσσερις δράσεις και αφορούσε στους νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία, αντίστοιχα στους νεοεισερχόμενους στη βιολογική κτηνοτροφία, στους λεγόμενους «παλιούς» στη βιολογική γεωργία και στους «παλιούς» στη βιολογική κτηνοτροφία.

Το υπουργείο διατείνεται, ότι η πρόσκληση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες – βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι εκδήλωσαν τεράστιο ενδιαφέρον για ένταξη στο Μέτρο. Υποβλήθηκαν συνολικά 64.016 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό που ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι «Η ανταπόκριση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη, δημιούργησε ωστόσο αδυναμία ένταξης όλων των δικαιούχων, καθώς ο αιτούμενος προϋπολογισμός από τους ενδιαφερόμενους υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Μέτρου σχεδόν στο τριπλάσιο. Ακόμα και οι ενδιαφερόμενοι βιοκαλλιεργητές που πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό τους εκμετάλλευσής τους σε περιοχές NATURA (ένα κριτήριο που εξασφαλίζει προτεραιότητα ένταξης με βάση το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα και την πρόσκληση του Μέτρου), ήταν περισσότεροι από εκείνους που μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε την εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου για τους δύο δράσεις που αφορούν στη βιολογική κτηνοτροφία, το διαθέσιμο ποσό θα είναι στα επίπεδα των 400 εκατ. Ευρώ και τα κριτήρια ένταξης θα επαναπροσδιοριστούν.»

 

ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, δήλωσε, ότι στην επαναπροκήρυξη του μέτρου οδήγησε η διαπίστωση της σωρείας λαθών, που είχαν γίνει ως προς τα κριτήρια που είχε εξ αρχής θέσει το υπουργείο.

Όπως δήλωσε, «Η βιολογική κτηνοτροφία και η γεωργία υπόκεινται σε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζουν πότε πιστοποιείται μια βιολογική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε τους κατάλληλες συστάσεις και τους κατάλληλες τεκμηριώσεις. Δεν είναι μόνο να μοιραστούν επιδοτήσεις. Η προσέγγιση αυτή οδήγησε σε αναστολή και σε επαναπροκήρυξη».

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας, ότι «Η λογική του «ελάτε να δηλώσετε για να πάρετε χρήματα» δεν ισχύει. Πώς θα τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο και πως θα πάρουν πιστοποιητικό;  Εμείς καταφέραμε σαν τόπος να καταργήσουμε την έννοια και τον κανονισμό τους βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κανονικά μια εκμετάλλευση για να χαρακτηριστεί ως βιολογική, πρέπει να κάνει τους απαραίτητες συστάσεις και βιολογικές πιστοποιήσεις, να επιθεωρείται και να τηρεί τους απαιτήσεις του κανονισμού τους Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βιολογικά προϊόντα. Αυτό ελέγχεται από κάποιους φορείς τους την ΒΙΟ, την ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ. Πρέπει να επιθεωρούνται από τους τους φορείς. Κάποιος δεν θα πάρει το πιστοποιητικό εάν δεν επιθεωρηθεί και δεν τηρεί τους κανονισμούς των φορέων. Τι σχέση έχει αυτό, με αυτό που κάναμε, δηλαδή, το « ελάτε να δηλώσετε για να πάρετε χρήματα»; Είναι αστείο!»

Ο κ. Στεφανάκης, τόνισε ότι «έπρεπε να γίνει μία επιλογή τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν βιολογικά. Αυτό που σήμερα συμβαίνει, είναι, ότι δεν είναι μόνο κατάργηση των κανόνων τους Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και κατάργηση τους κοινής λογικής. Είναι τα κλασσικά απερίσκεπτα πράγματα τα οποία τα προκηρύσσουμε, μετά έρχονται, τους βάζουν ένα τσουβάλι πρόστιμα και παίρνουν μετά τους επιδοτήσεις αυτοί πίσω. Ξαφνικά πήγαν όλοι, διαπίστωσαν στο Υπουργείο  ότι τα χρήματα δεν φτάνουν γιατί υπήρχε έντονο ενδιαφέρον. Δεν εξήγησαν πως δεν είναι όλο δικαιούχοι. « Τους χωράφια;» «Καλύπτεις το 80% των βιοπαραγόμενων ζωοτροφών σου;» «θα πουλήσεις βιολογικό το γάλα σου;» « αν δεν το πουλήσεις από πού θα το καλύψεις;» Άρα θα μπεις μέσα.

Αυτό έχει μπει τώρα στο προσκήνιο και είναι ένα θέμα, το οποίο οφείλεται στην απόλυτη κακοδιαχείρηση από το Υπουργείο που δεν έκανε σαφείς τους όρους και να πει ότι πρέπει να εφαρμοστεί και να μπουν οι άνθρωποι που έχουν τα προσόντα, δηλαδή τους περιουσίες , τους καλλιεργούμενες γαίες για να μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα. Έτσι αναγκάστηκαν να τα πάρουν όλα πίσω και να επαναπροκυρηχθεί το μέτρο.»

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ