ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Γυναίκες επιστρατεύουν την τέχνη απέναντι σε κάθε μορφή βίας

0

Η βία κατά των γυναικών είναι όχι μόνο ένα υπαρκτό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζεται συχνά από τα ίδια τα θύματα, ως θέμα ταμπού, με συναισθήματα φόβου ακόμα και προσωπικής ενοχής.

Σ' αυτό το πλαίσιο το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του δήμου Ρεθύμνου, δίνει από το 2013 τον δικό του αγώνα για να πείσει τις γυναίκες θύματα πως είναι η ώρα να βγουν μπροστά και αλλάξουν τη ζωή τους, μιλώντας και αντιδρώντας.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για το θέμα, η οποία φιλοξενήθηκε στο «σπίτι του πολιτισμού» στην παλιά πόλη.

Μηνύματα ενάντια στην θυματοποίηση και την κακοποίηση του γυναικείου φύλλου, εξακολουθούν να στέλνουν με κάθε τρόπο τα στελέχη του κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών στο Ρέθυμνο.

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε αναδείχτηκε -μέσα από διάφορες μορφές τέχνης- κάθε πτυχή του κοινωνικού φαινομένου κατά της βίας των γυναικών.

Το εν λόγω κέντρο στο Ρέθυμνο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2013. Παρέχει σε κάθε γυναίκα που θα περάσει το κατώφλι του ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και την παροχή υπηρεσιών εργασιακής συμβουλευτικής για τις γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.

Το ταμπού όμως, στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών εξακολουθεί να υπάρχει και στην τοπική κοινωνία, λένε οι ειδικοί, που καλούν κάθε γυναίκα που υφίσταται βία να σπάσει την σιωπή της.

Στο μεταξύ, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία σχετικά με όλες τις μορφές κακοποίησης των γυναικών στην Ευρώπη. Με βάση έρευνες που έγιναν 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας και 3,7 εκατομμύρια έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

Μάλιστα 1 στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας στην παιδική ηλικία, 1 στις 10 δηλώνει επίσης ότι βίωσε κάποια μορφής σεξουαλική βία από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της, ενώ 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική ή σωματική βία από νυν ή τέως σύντροφο της.

Το στοιχείο ωστόσο που κυριολεκτικά σοκάρει, είναι ότι το 42% των γυναικών έγιναν αποδέκτες της βίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ