ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία σε μέτρα και αντίμετρα

0

Με συμφωνία στο πακέτο των μέτρων - αντίμετρων σε όλα τα θέματα, εκτός από το πακέτο των συντάξεων, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα δεν είναι τεχνικό αλλά έχει και πολιτικές πτυχές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Αντίθετα υπήρξε συμφωνία στο φορολογικό πακέτο με τη μείωση του αφορολόγητου.

Παρόλα αυτά και στα τελευταία μέτρα της συμφωνίας μπορεί να προκύψουν απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις. Στελέχη που παρακολούθησαν την πολύωρη διαπραγμάτευση της Παρασκευής τόνιζαν ότι σε ότι αφορά στις περικοπές των συντάξεων υπάρχει ακόμη ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί, χωρίς όμως να θέλει το ονοματίσει.

Εκτός αυτού, άγνωστο ζήτημα υπάρχει ακόμη και με τα κόκκινα δάνεια, καθώς όπως φαίνεται η παρουσία τόσο του υπουργείου δικαιοσύνης, όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρα δεν έφτασε για να κλείσει οριστικά το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις οφειλές των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής παρουσίασε στους θεσμούς το σχέδιο του για την ασυλία τραπεζικών στελεχών και δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι θα ασχοληθούν με αναδιαρθρώσεις δανείων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η οποία εφαρμόζει το άρθρο 41 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέποντας ασυλία υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

Για να δοθεί ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που θα συμμετέχουν σε αναδιάρθρωση δανείων κάποιας επιχείρησης, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ο υπουργός Οικονομικών,. μετά από την σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία και οφείλει να απαντήσει για κάθε θέμα ξεχωριστά σε διάστημα δύο μηνών.

Για να δοθεί ασυλία για την αναδιάρθρωση οφειλών στο δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία) θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτεί θετικά ο Γενικός επιθεωρητής Δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι διατάξεις τους εξωδικαστικού μηχανισμού και κατ' επέκταση της ασυλίας, δεν θα ισχύουν για υποθέσεις κόκκινων δανείων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στα δικαστήρια, αλλά αφορούν όσες εξεταστούν από εδώ και πέρα. Ασυλία δεν θα έχουν τραπεζικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που θα ασχολούνται με αναδιάρθρωση δανείων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτικών Κομμάτων

Τι έκλεισε;

Στα θετικά της ημέρας, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το οριστικό κλείσιμο σε θέματα που τραβούσανκαιρό στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ένα από αυτά είναι το θέμα της ενέργειας, το οποίο στην ουσία παραπέμφθηκε για τον Σεπτέμβριο, όταν θα γίνει ένας έλεγχος αγοράς (market tes) από το οποίο θα προκύψει αν θα πρέπει να πωληθούν μόνο λιγνιτικές μονάδες ή και υδροηλεκτρικές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40%. μέχρι και τα μέσα του 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Έκλεισε επίσης το θέμα του υπουργείου παιδείας με τους εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων, αφού φαίνεται πως οι θεσμοί να δέχονται πλέον το δικαίωμα για προσφυγή έναντι ενδεχόμενης απόλυσης, ακόμη και αν η προσφυγή οδηγήσει σε επαναπρόσληψη του εκπαιδευτικού μέσω της δικαστικής οδού.

Τέλος, έκλεισε και το θέμα της υγείας όπου οι θεσμοί επέμεναν να εφαρμοστεί όπως έχουν συμφωνηθεί το clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτικά και διαγνωστικά κέντρα και το rebate για τις δαπάνες φαρμάκου που αφορούν την επιστροφή από τις φαρμακευτικές εταιρίες της υπέρβαση του μηναίου πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη

Πάντως η συζήτηση για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, αναβλήθηκε και αναμένεται να πέσει στο τραπέζι το Σάββατο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ