ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου ΣΑΔΑΣ: Δύο συνέδρια για τη χούντα και την αρχιτεκτονική

0

Μια ιστορική αποτίμηση για την επταετία της απριλιανής δικτατορίας, με αφορμή τα πενήντα χρόνια που συμπληρώνονται από την επιβολή της στη χώρα, επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν δύο συνέδρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο ιστορικός χρόνος δεν είναι μεγάλος, ωστόσο καταξιωμένοι επιστήμονες, ιστορικοί και ερευνητές θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αλλά και την περίοδο αμέσως μετά την πτώση της χούντας.

Α Θ Η Ν Α, 20-22 Απριλίου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών : «Πενήντα χρόνια μετά: νέες προσεγγίσεις στη δικτατορία των συνταγματαρχών».

Το συνέδριο περιλαμβάνει πολλές θεματικές, με αποτέλεσμα να καλύπτει ένα ευρύ πλαίσιο ζητημάτων που άπτονται τόσο της επταετίας όσο και της περιόδου αμέσως μετά, με εξαιρετικές αναλύσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη λεπτομέρειά τους.

21 Απριλίου, με θέμα τα Δημόσια / τεχνικά έργα και πολιτικές του χώρου, θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις :

Κοινωνικο-τεχνικές φαντασιώσεις, τεχνο­εθνικισμός και κρατική πολιτική για την ενέργεια την περίοδο της δικτατορίας του Στάθη Αραποστάθη, του Γιάννη Φωτόπουλου και του Τέλη Τύμπα.

Οι ελληνικές πόλεις σε καμπή: πολεοδομική και οικιστική πολιτική την περίοδο της δικτατορίας της Λίλας Λεοντίδου.

Χωρικές πολιτικές, έρευνα και σχεδιασμός τα χρόνια της δικτατορίας: τομές και συνέχειες· συλλογικές μεταβάσεις και προσωπικές πορείες του Πασχάλη Σαμαρίνη.

Δρόμοι και αυτοκίνητα την περίοδο της δικτατορίας της Σοφίας Αλεξία Παπαζαφειροπούλου και του Ηλία Καφάογλου.

Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η, Παρασκευή 28 Απριλίου, Αμφιθέατρο-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης : "Εικαστικές Τέχνες και Αρχιτεκτονική κατά την Επταετία 1967-1974: Θεσμοί, Ιδεολογίες και Αδράνειες"

Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας Επιστημονικής Ημερίδας, οι έρευνες ιστορικών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής που αφορούν στη δράση των ελλήνων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων στη διάρκεια της Επταετίας.

28 Απριλίου, με θέμα την αρχιτεκτονική, θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις :

Οι αρχιτεκτονικές τυπολογίες του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών της Βασιλικής Πετρίδου.

Κατασκευάζοντας την εικόνα της προόδου: Κινηματογραφικά Επίκαιρα και Τεχνικός Κόσμος 1967-1975 του Σταύρου Αλιφραγκή.

Από την "άνοιξη της δεκαετίας του '60 στην δικτατορία των συνταγματαρχών : τομές και συνέχειες στη θεωρία και πρακτική του χωρικού σχεδιασμού, του Πασχάλη Σαμαρίνη.

Η αδύνατη "επανάσταση της 21ης Απριλίου στις εικαστικές τέχνες και στην αρχιτεκτονική, του Δημήτρη Μπαλαμπανίδη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ