ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα είναι πλέον οι φθηνότερες εγκαταστάσεις για την αύξηση της παραγωγής ηλ. ενέργειας

0

Κατακόρυφη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα, διαπιστώνει νέα μελέτη των Ηνωμένων Εθνών και του ερευνητικού οργανισμού Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις, η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα είναι φθηνότερη από τις κιλοβατώρες που παράγονται από οποιαδήποτε άλλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Χαρακτηριστικό είναι πως, πέρυσι, το μέσο ολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά μειώθηκε παγκοσμίως κατά 17%, από χερσαία αιολικά πάρκα κατά 18% και από υπεράκτια αιολικά κατά 28%.

“Μετά τον δραστικό περιορισμό του κόστους μέσα στα τελευταία χρόνια, σε έναν ολοένα μεγαλύτερη αριθμό χωρών, ακόμη και από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο άνεμος και ο ήλιος είναι οι δύο φθηνότερες πηγές που μπορούν να αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ – κάποιες φορές μάλιστα έως και δύο φορές φθηνότερες”, σημειώνει στην έκθεση ο Michael Liebreich από τον BNEF.

“Ζούμε σε έναν εντελώς νέο κόσμο: παρόλο που οι επενδύσεις κινούνται πτωτικά, οι νέες εγκαταστάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται ετησίως. Αντί να επιδοτούν τις ΑΠΕ, τώρα πιθανότατα οι αρχές θα πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ευστάθεια στο δίκτυο”, προσθέτει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ