ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ιστορικό και λαογραφικό έργο του Γεωργίου Ι. Σμπώκου

0

ΑΠΟΨΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης ξεκινάει μια σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες θα παρουσιαστεί το έργο σημαινόντων Κρητών εν ζωή λαογράφων. Η αρχή θα γίνει στις 2 Απριλίου  στις 19.30 στην αίθουσα «Π. Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνης (Μ. Βερνάρδου 1) με την παρουσίαση του έργου του Γεωργίου Σμπώκου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού και πρώην Δημάρχου Ανωγείων. Το έργο αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 17 μελέτες, από τις οποίες οι 13 έχουν ήδη εκδοθεί σε βιβλία και οι περισσότερες έχουν αποσπάσει επαίνους και βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών: «Ανώγεια. Η ιστορία μέσα από τα τραγούδια τους», «Ο Ανωγειανός», «Το γλωσσικό ιδίωμα των Ανωγείων», «Η γέννηση, οι χαρές και ο θάνατος του Ανωγειανού», «Στοιχεία από την υλική και πνευματική ζωή των Ανωγειανών», «Η Ανωγειανή μαντινάδα», «Μια φορά ένας Ανωγειανός», «Πολύτιμα πετράδια του Ανωγειανού γλωσσικού ιδιώματος», «Χαΐνηδες του Ψηλορείτη», «Η ποιμενική ζωή των Ανωγειανών», «Τα μητάτα των Ανωγειανών», «Το Ανωγειανό αόρι», «Τα τοπωνύμια των Ανωγείων».

Εκτός αυτών, το έργο του περιλαμβάνει τέσσερις υπό έκδοση μελέτες. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί μια εκτεταμένη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, τα οποία είχαν συναποτελέσει «Το Παλιό Σπίτι στ’ Ανώγεια» και σήμερα έχουν προσφερθεί στον Δήμο Ανωγείων για τη δημιουργία ιδρύματος και λαογραφικού μουσείου.

Το πρωτότυπο και εκτεταμένο αυτό έργο, το οποίο αφορά όχι μόνο τα Ανώγεια αλλά συνολικά τον υλικό και πνευματικό βίο της Κρήτης, θα παρουσιάσει, με κείμενο και εικόνα, ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου δρ Χάρης Στρατιδάκης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη. Στον εξαίρετο Κρήτα λαογράφο θα προσφέρει τιμητική διάκριση η Πρόεδρος του Μουσείου Φαλή Γ. Βογιατζάκη, ενώ θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον ίδιο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης. Μία ώρα πριν από την πραγματοποίησή της και μία ώρα μετά το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για όποιον θα επιθυμούσε να το επισκεφθεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ