ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Το κοινό μπαχαρικό που σε βοηθά να χάσεις τρεις φορές περισσότερο λίπος

0

Αν βρίσκεστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, μάλλον ήρθε η ώρα να αφήσετε στην άκρη το σέλινο και να ανοίξετε το ντουλάπι με τα μπαχαρικά.

Έρευνα έδειξε ότι ένα κοινό μπαχαρικό, που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας, μπορεί να βοηθήσει στην άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, στη μείωση του σωματικού λίπους και τη βελτίωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Ερευνητές στο Shahid Sadoughi Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ιράν, χώρισαν τυχαία 88 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες σε 2 ομάδες. Για 3 μήνες, και οι δύο ομάδες έλαβαν συμβουλευτική στα θέματα διατροφής, ενώ μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σε 500. Η μία ομάδα ωστόσο, έτρωγε 3 γραμμάρια (λίγο λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού) κύμινο σε σκόνη καθημερινά, μέσα σε 150 γραμμάρια γιαουρτιού (το ίδιο γιαούρτι, μείον το κύμινο, έτρωγε και η άλλη ομάδα).

Στο τέλος της έρευνας που διήρκεσε 3 μήνες, τα μέλη της ομάδας που έτρωγε κύμινο είχαν χάσει 3 κιλά περισσότερα από ό, τι τα άτομα της ομάδας που δεν έφαγαν κύμινο και τα οποία έχασαν συνολικά 13 κιλά. Πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι στα μέλη της ομάδας που έτρωγε κύμινο μειώθηκε το ποσοστό του σωματικού λίπους κατά 14,64% -σχεδόν τριπλάσιο από το 4,91% της άλλης ομάδας, λόγω της προσθήκης του μπαχαρικού.

Υπήρχαν όμως και εσωτερικά οφέλη, μετά την κατανάλωση κύμινου. Τα τριγλυκερίδια, μειώθηκαν κατά 23 μονάδες, ενώ στην άλλη ομάδα μόνο κατά 5. Επίσης όσοι έτρωγαν κύμινο έριξαν περίπου 10 μονάδες την «κακή» χοληστερόλη τους.

Πώς όμως η πρώτη ομάδα είδε τέτοιες δραματικές αλλαγές μόνο από την κατανάλωση λίγης ποσότητας από το μπαχαρικό;

Πρώτον, το κύμινο είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα. Κατά δεύτερον, οι ερευνητές υποθέτουν ότι το κύμινο, όπως και άλλα καυτά μπαχαρικά, αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού.

Και αν πιστεύετε ότι το να ανακατέψετε κύμινο στο γιαούρτι δεν είναι και τόσο δελεαστικό γευστικά, πάρτε κάποιες ιδέες:

Προσθέστε μερικές κουταλιές αλεσμένο κύμινο στα αγαπημένα σας ψητά λαχανικά.

Ανακατέψτε κύμινο με τσίλι σε σκόνη, σκόνη σκόρδου, κρεμμύδι σε σκόνη, πάπρικα και φτιάξτε το δικό σας καρύκευμα.

Προσθέστε λίγο στη μαγιονέζα ή στο χούμους.

Προσθέστε μισό κουταλάκι κύμινο στο γουακαμόλε σας.

Ρίξτε το πάνω από καβουρδισμένα ρεβίθια ή ξηρούς καρπούς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ