ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS

0

Υπεγράφη με καθυστέρηση 100 ημερών η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τερματικά POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα τους επόμενους τρεις μήνες.

Οσοι προχωρήσουν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ημερών, οφείλουν να συμμορφωθούν και να εγκαταστήσουν POS εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Οπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, στους παραβάτες –δηλαδή σε όσους δεν τοποθετήσουν τερματικό– θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των παραβάσεων ορίζονται:

• Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και

• Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Επίσης, οι υπηρεσίες της ΣΔΟΕ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εφόσον στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους διαπιστώσουν παράβαση, υποχρεούνται να ενημερώσουν εγγράφως τις προαναφερθείσες αρμόδιες αρχές για τις περαιτέρω ενέργειές τους. Στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι και τυχερά παιχνίδια. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το 2018 η λίστα με τους υπόχρεους θα διευρυνθεί. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν αν θα πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «πλαστικό χρήμα».

Στο μεταξύ, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο δεν χρειάζεται πλέον να διακρατούν τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο, αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία statement των τραπεζών. Επίσης, στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ