ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ψηλαφίζοντας τις λέξεις» της Άννας Μπιθικώτση

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  της Ιεράς Μητροπόλεως

Ελπίδα και αισιοδοξία. Με αυτά τα δυο δυνατά και θεραπευτικά ιάματα περιλούζει την πληγωμένη ψυχή του σημερινού ανθρώπου, στο νέο της βιβλίο η συγγραφέας και  ποιήτρια Άννα Μπιθικώτση με τίτλο «Ψηλαφίζοντας τις λέξεις» . Η Μουσικοθεατρική  παράσταση  παρουσιάστηκε σε μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική και ευρηματική  εκδήλωση,  που πραγματοποιήθηκε τον χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, την π. Δευτέρα και  υπό  την αιγίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου .   Συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος ,                        Γενικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως  μας . Ο π. Νικόλαος   διοργάνωσε άρτια και με απόλυτη επιτυχία δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και στην λεπτομέρεια, την εξαιρετική αυτή εκδήλωση.  Στην ομιλία του   τόνισε  ότι: Το    βιβλίο «Ψηλαφίζοντας τις λέξεις» της Άννας Μπιθικώτση (εκδόσεις ΒΕΓΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ) που είχε την τιμητική του παρουσίαση, είναι ένα βιβλίο αυτογνωσίας για όσους αναζητούν:

 

- Τη γαλήνη του πνεύματος

- Την αέναη δύναμη της Αξιοπρέπειας

- Το θαύμα της Αγάπης

- Την αξία της Απλότητας

- Τους καρπούς της Αυτοκυριαρχίας

- Το αληθινό σθένος της Υπομονής και της Επιμονής

- Το σκάφανδρο της Αισιοδοξίας

- Το βάθος της σκέψης

- Μια ζωή Απλή, Σοφή, και Ουσιώδη.

Η Άννα Μπιθικώτση αφιερώνει το εν λόγω βιβλίο στον ακριβό της πατέρα Γρηγόρη Μπιθικώτση και στον πνευματικό της πατέρα Μίκη Θεοδωράκη.

Παράλληλα προβλήθηκε σε βίντεο επιστολή του ίδιου του Μίκη που αναφερόταν με συγκίνηση στη νέα πνευματική δημιουργία της πνευματικής του θυγατέρας με τις ευχές του για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο π. Νικόλαος  αναφέρθηκε στον στόχο της «ΒΕΓΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ» που εξέδωσε το βιβλίο, τονίζοντας ότι προωθεί την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή και εν γένει στην κοινωνική ενσωμάτωση, των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Την αποτελούν δε άτομα με ολική απώλεια όρασης.

Η συγγραφέας Άννα Μπιθικώτση γνωρίζοντας το αίσθημα ευθύνης το οποίο χαρακτηρίζει το άξιο έργο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ στηρίζει με τις πωλήσεις του βιβλίου τους σκοπούς και τις δράσεις του. Κλείνοντας ο π. Νικόλαος αναφέρθηκε στη συγγραφέα με θερμά λόγια, παρουσιάζοντας εκτενώς το βιογραφικό της, τονίζοντας το έργο και την προσφορά της. Στην συνέχεια παραχώρησε τη θέση του στους συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης που ακολούθησε. Μια παράσταση που περιελάμβανε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό ιστό που πάνω του έπλεκαν η μουσική, ο στίχος, η ποίηση, η απαγγελία, τα δρώμενα, δηλ. η τέχνη σε πολλές εκφάνσεις. Οι αλήθειες της ψυχής μας των παιδικών και κατοπινών χρόνων μας, λευτερώθηκαν και πέταξαν αγκαλιάζοντας το όνειρο, σε γαλάζιους ουρανούς και λαμπερούς ήλιους. Και σε όσες πληγές χαράκωσαν τις ψυχές μας ή αιμορραγούν ακόμη, έσταξαν βάλσαμο οι τρυφερές λέξεις των ποιημάτων της ταλαντούχου ποιήτριας, που με την σαγηνευτική φωνή της ,κατέθετε στιγμές της ζωής της και μνήμες με σκέψεις και συναισθήματα βαθιά και ουσιώδη. Από τις πιο συγκινητικές όμως στιγμές της όμορφης αυτής παρουσίασης , ήταν όταν η πολυτάλαντη συγγραφέας αναφέρθηκε με στίχους της στους γεννήτορές μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν ταξιδέψει στους ανέσπερους  ουρανούς. Στη μορφή του πατέρα, του ακρογωνιαίου λίθου του οικοδομήματος της ζωής μας και στη μορφή της μητέρας, του προστάτη αγγέλου της ψυχής μας, της επιτομής της αγάπης και της τρυφερότητας. Το νέο βιβλίο της δημιουργού ψηλαφίζει με περίσσιο συναίσθημα και λυρισμό, εκτός από τις λέξεις και τον ανθρώπινο πόνο και τον απαγκιστρώνει από τα συρματοπλέγματα των αναστολών και των ενοχών και τον βοηθά να εκτονωθεί μέσα στο πέλαγος της αγάπης και της προσφοράς.  Η κόρη του ερμηνευτή της Ρωμιοσύνης ,  που είναι προικισμένη και με το τάλαντο της  απαγγελίας και  της αφήγησης μάς ταξίδεψε  με τον χαρισματικό της  λόγο.  Συνοδεύοντας την  στο πιάνο η σοπράνο Κατερίνα Μεγάλου ,που απολαύσαμε  την υπέροχη φωνή της και φυσικά ο δικός μας, Σωτήρης Δογάνης. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής πρωτοψάλτης, θεολόγος και καθηγητής βυζαντινής μουσικής. μάς  συνεπήρε με τα τραγούδια και σιγοτραγουδήσαμε μαζί του , την Φτωχολογιά, Κάντε λίγη υπομονή , Της Δικαιοσύνης Ήλιε κ.α . Και φυσικά η εκδήλωση έκλεισε  βρίσκοντας μας  όλους μαζί να τραγουδάμε ,Το ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα ! Την μουσικοθεατρική παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  μας κ. Ευγένιος, ο προσκεκλημένος του  Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος  από την Αίγινα,  ο Αντιπρύτανης κ. Κώστας Σπανουδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κώστας Δανδουλάκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ρεθύμνου κ. Θεόδωρος Νίνος ,και  αρκετός κόσμος που είχε  κατακλύσει από νωρίς την αίθουσα.

 

Βάλια Πετράκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ