ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό

0

Τριήμερες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης από το Σύλλογο\ γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

Ο Αυτισμός ανήκει στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, επηρεάζει σφαιρικά τους τομείς ανάπτυξης του ατόμου  και εμφανίζεται από την πρώιμη ηλικία. Βασικό χαρακτηριστικό του αυτισμού δεν είναι η καθυστέρηση στην αναπτυξιακή πορεία του ατόμου αλλά μια διαφορετική αναπτυξιακή διαδρομή με ελλείματα σε τομείς επικοινωνίας, κοινωνικής συναλλαγής, συμπεριφοράς και ενδιαφερόντων. Η εξέλιξη του ατόμου με αυτισμό εξαρτάται από το επίπεδο του νοητικού δυναμικού και του λόγου του, ενώ σημαντικές καθίστανται η πρώιμη παρέμβαση από εξειδικευμένους επαγγελματίες και η υποστήριξη του παιδιού από τους γονείς τόσο σε συναισθηματικό όσο και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Στην χώρα μας οι δημόσιες υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους με αυτισμό δεν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των παιδιών σε επίπεδο παρέμβασης αλλά και την υποστήριξη των γονέων μέσω συμβουλευτικής διαδικασίας. Αντίστοιχα και για τους εφήβους και ενήλικες με αυτισμό δεν υπάρχουν επαρκείς δομές που να μπορούν υποστηρίξουν την αυτόνομη διαβίωση του ατόμου, την ανάπτυξη προ επαγγελματικών δεξιοτήτων, την ουσιαστική ένταξή τους στην κοινότητα.

Ως ισότιμοι πολίτες, τα άτομα με αυτισμό έχουν κάθε δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, στην αυτόνομη ζωή και σε πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία, δημιουργώντας νέες και ποιοτικότερες συνθήκες ύπαρξης. Η αυτόνομη διαβίωση, είναι ένας τρόπος ζωής που ορίζεται από τη δυνατότητα και ευκαιρία να αποφασίζεις και την ικανότητα να επιλέγεις τις δραστηριότητες που επιθυμείς. Σχετίζεται με το δικαίωμα της  αυτοδιάθεσης και του αυτοκαθορισμού, στηρίζοντας το μήνυμα της φετινής, ένατης κατά σειρά, Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού «Προς την αυτονομία και την αυτοδιάθεση».

Στα πλαίσια αυτά ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου ζώντας από κοντά τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους προχώρησε στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ με το όνομα «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» στο Ρέθυμνο. Αυτή η δομή ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία της από το Σεπτέμβριο του 2016, λειτουργεί σε καθημερινή απογευματινή βάση και εξυπηρετεί  έως και 22 παιδιά με αναπηρίες από 4-17 ετών. Στόχος μας είναι τα παιδιά  να περνούν κοντά μας, ευχάριστες, ποιοτικές και δημιουργικές στιγμές,.

Επίσης παράλληλα λειτουργεί μια ομάδα υποστήριξης γονέων σε εβδομαδιαία βάση και μια ομάδα εφήβων σε συνεργασία με το σχολείο Ειδικής αγωγής ἚΕΕΕΚ Ρεθύμνου.

Ο αγώνας μας ωστόσο δεν σταματά εδώ! Κοιτώντας μπροστά και με έναυσμα τα χαμόγελα των παιδιών μας είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην δημιουργία δομών που θα απευθύνονται και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, σε εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Πιο συγκεκριμένα στόχος θα είναι η εκπαίδευση των ατόμων σε τομείς προ-επαγγελματικών δεξιοτήτων και η εύρεση, ένταξη και υποστήριξη τους σε χώρους εργασίας, προωθώντας την ομαλή ένταξη τους στην κοινότητα και την πορεία προς την αυτόνομη ζωή. Στα σχέδια μας ακόμα είναι και η δημιουργία ενός χώρου υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους όπου θα παρέχεται ενημέρωση και παρέμβαση σε προβλήματα που αφορούν τα άτομα με αυτισμό σε σχέση με την οικογένεια, το σχολικό πλαίσιο, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε ανάγκη την βοήθεια και υποστήριξη όλων!

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας  Αυτισμού στις 2 Απριλίου ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου διοργανώνει  κλειστό εκπαιδευτικό σεμινάριο στις 7-8-9 Απριλίου 2017 και ανοιχτή για το  κοινό ημερίδα στις 9 Απριλίου 2017 που θα γίνει στο Σπίτι του Πολιτισμού, με σκοπό την εκπαίδευση των γονέων των παιδιών μας αλλά και εκπαιδευτικών και φοιτητών της Κρήτης στην έγκυρη, διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο παρέμβασης TΕΑCCH σε άτομα με αυτισμό.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε: Email: [email protected]

Email: [email protected]

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ