ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Ρεθύμνου

0

"Οφείλουμε να γίνουμε μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες"

«Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στα σχολεία και στις γειτονιές μας» διακήρυξαν απόψε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας του Ρεθύμνου στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Μαθητικού Φεστιβάλ που διοργάνωσε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου η τοπική ΕΛΜΕ. Το φεστιβάλ περιελάμβανε παρουσιάσεις και δρώμενα, συναυλία και χορευτικές παραστάσεις από μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων καθώς και των μαθητών του Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου. Στον χώρο εκτέθηκε και μέρος της έκθεσης «Made in Europe» με θέμα το προσφυγικό ζήτημα και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ενάντια στα «σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης» όπως τα χαρακτηρίζει η ΕΛΜΕ, με το κίνημα αλληλεγγύης των εκπαιδευτικών και των μαθητών να διεκδικεί ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, που θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες και θα σέβονται τα δικαιώματα και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. «Οφείλουμε να γίνουμε μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά, έτοιμη να δεχτεί τους πρόσφυγες που θα φτάσουν στο Ρέθυμνο με κλίμα κατανόησης και ανθρωπιάς. Από αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε» επισημαίνουν τα μέλη της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Δέσποινα Νικολάου, «με αφορμή την επερχόμενη έλευση ενός αριθμού προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια, εμείς υψώνουμε τη φωνή μας και ανοίγουμε τις αγκαλιές μας για να δείξουμε μία ακόμη φορά το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας και των μικρών και των μεγάλων στο Ρέθυμνο. Χαρακτηρίζουμε πολύ θετικό ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν σε σπίτια, μετά και από δικές μας παρεμβάσεις στην αντιπεριφεριάρχη Μαίρη Λιονή. Ζητάμε τις ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους ανθρώπους και φυσικά πάνω από όλα για τα παιδιά…Ο φόβος του άγνωστου είναι ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά θέλει σωστή διαχείριση - και ειδικά εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος για τη διαχείριση αυτή προς τα παιδιά» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Νικολάου.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μια σχολική σάκα γεμάτη αλληλεγγύη» που διοργάνωσε και πάλι η εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από χίλιες σχολικές σάκες, ως μια μικρή υλική ανακούφιση προς τα προσφυγόπουλα και τις οικογένειες τους, αλλά και ως ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης από τους μαθητές των σχολείων του νομού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ