ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Η Γερμανία έδωσε άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς - Ενταση μεταξύ Βερολίνου-Αγκυρας

0

Την ώρα που η Τουρκία κατηγορεί το Βερολίνο ότι προστατεύει συνεργούς του πραξικοπήματος του Ιουλίου, αρκετά γερμανικά μέσα ρίχνουν λάδι στη φωτιά με δημοσιεύματά τους.

Η Γερμανία έδωσε άσυλο σε πολλούς Τούρκους στρατιωτικούς και μέλη των οικογενειών τους με διπλωματικά διαβατήρια, γράφουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR, οι γερμανικές αρχές ανέφεραν πως έδωσαν θετική απάντηση στα αιτήματα αυτών των Τούρκων υπηκόων.

Πρόκειται κυρίως για Τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στο NATO και έμεναν στη Γερμανία πριν απαλλαχθούν από τα καθήκοντά τους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, 414 στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστικοί, ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και μελών των οικογενειών τους, ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ.

Τον Ιανουάριο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πίεσε το Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει περίπου σαράντα Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στο NATO, ενώ η Άγκυρα απαίτησε επίσης την έκδοση φερόμενων ως πραξικοπηματιών που είχαν βρει καταφύγιο στη γερμανική επικράτεια.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες με την Άγκυρα να κατηγορεί το Βερολίνο ότι  φιλοξενεί «τρομοκράτες».

Από την πλευρά της η Γερμανία επέκρινε τις μαζικές εκκαθαρίσεις που συνεχίζονται ακόμη στην Τουρκία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ