ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: 'Παραλύουν' την Τετάρτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

0

Ενάντια στο "νέο σκληρό και βάρβαρο πακέτο μέτρων σε συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και επιδόματα", το "τέταρτο μνημόνιο" που φέρνει η κυβέρνηση "μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την κοινωνία και γκρεμίζοντας ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος" απεργούν την Τετάρτη 17 Μαΐου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση "πρωτοτυπώντας μάλιστα, καταλήγει να υπογράφει ένα 4ο μνημόνιο παίρνοντας νέα μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση! Χωρίς ντροπή, συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ καταργούν τη διοικητική προέγκριση του προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δε (επέκταση + συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν.4024/2011.Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας,της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα» καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. Έχουμε την δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές και να μην αφήσουμε να μας ισοπεδώσουν με τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές. Τα συνδικάτα δεν είναι το «παλιό» και η «οπισθοδρόμηση»όπως ισχυρίζεται ο κύριος Πρωθυπουργός. Το παλιό και η συντήρηση είναι η σημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζει ευλαβικά τα μνημόνια, εγκαταλείποντας εν μια νυκτί την αριστεροσύνη της εφαρμόζοντας ακραίες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές".

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

ΑΔΕΔΥ: Τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα που απέμειναν

Για το «τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει» μιλά και η ΑΔΕΔΥ. «Η νέα συμφωνία, που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει κι άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει κι άλλο τον ελληνικό λαό, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις, κρίσιμες υπηρεσίες κι οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση κι η μαύρη κι εκ περιτροπής εργασία έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, με τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο ναδίρ, ενώ διευρύνονται τα προνόμια κι η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου» τονίζει.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει το προσωπικό –κυρίως- κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε πανελλαδική απεργία νοσοκομειακών γιατρών για την ίδια ημέρα.

Επίσης, απεργούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και διάφοροι επιστημονικοί φορείς, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι καθηγητές και δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ, θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα προκειμένου, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, να διευκολυνθούν οι απεργοί, ώστε να μεταβούν στις συγκεντρώσεις. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε, να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί, πως οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και την Πέμπτη 18 Μαΐου, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

ΠΝΟ: Παράταση απεργίας μέχρι και την Παρασκευή

Μέχρι την Παρασκευή παρατείνεται η απεργία της ΠΝΟ, σύμφωνα με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από το πρωί της Τρίτης και ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί 48ωρη, τελικά η απεργιακή κινητοποίηση επεκτείνεται ως και το βράδυ της Παρασκευής.

Οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ενώ προτάσσουν επί τη ευκαιρία και ειδικά ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα τον κλάδο. Από την ΠΝΟ καταγγέλλουν αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων και φαινόμενα απλήρωτης εργασίας στα καράβια. Επιπλέον, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, παρατηρείται μείωση οργανικών θέσεων, που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ