ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ζητά τροποποιήσεις στην ΚΥΑ για την παραχώρηση αιγιαλού

0

Ερώτηση αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, ζητώντας τους να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 6 της σχετικής ΚΥΑ για τους χρόνους ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού σε τρίτους, να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία θεσμοθέτησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευτούν οι τουριστικοί Δήμοι της χώρας από τη δραστική μείωση των εσόδων τους και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα καταβολής των μισθωμάτων με δόσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας»

Κύριοι Υπουργοί,

Ενώ ήδη διανύουμε τους πρώτους μήνες της φετινής τουριστικής περιόδου, και μετά από καθυστερήσεις και προβλήματα, πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β’ 1636/12.05.2017). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα τεχνικά θέματα και τη διαδικασία για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η κυβερνητική καθυστέρηση έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς δήμους οι οποίοι αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε ενοικίαση των παραλιών, ενώ τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι τοπικοί φορείς του Τουρισμού ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δήμοι πρέπει μέχρι τις 23 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις προκειμένου να συναφθούν οι συμβάσεις παραχώρησης, ενώ για όσες περιοχές δεν δημοπρατηθούν η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουλίου από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά φέτος γίνεται παραχώρηση αιγιαλού αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την απώλεια σημαντικών εσόδων των τουριστικών Δήμων της χώρας. Ειδικότερα, με βάση τα όσα προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, στον πίνακα του παραρτήματος 1 με τίτλο «Πίνακας θέσεων ηλεκτρονικών δημοπρασιών διενεργούμενες αποκλειστικά από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών», περιγράφονται οι περιοχές οι οποίες δημοπρατούνται αποκλειστικά από το δημόσιο. Έτσι, θεσμοθετείται μια νέα μείωση στα δημοτικά έσοδα την ίδια στιγμή που δεν υφίσταται καμία μείωση των υποχρεώσεων των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου και για την επιτέλεση του ναυαγοσωστικού έργου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα εν λόγω έσοδα έχουν ήδη μειωθεί τα τελευταία χρόνια με τα ποσοστά 80% υπέρ Δήμου και 20% υπέρ του Δημοσίου να έχουν μεταβληθεί σε 70% - 30% για τις συμβάσεις που συνάπτονται μέχρι 31 Μαΐου, ενώ μετά τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 50% υπέρ Δήμου και 50% υπέρ Δημοσίου. Για παράδειγμα στο Δήμο Ρεθύμνης, στον πίνακα 1 υπάρχουν 6 θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στην παραλία της πόλης του Ρεθύμνου, ήτοι θέσεις με μεγάλο εμβαδόν και με τις υψηλότερες τιμές επιτευχθέντος μισθώματος, με αποτέλεσμα το ποσό το οποίο εισέπραττε ο Δήμος από τις θέσεις αυτές να είναι σχεδόν το ¼ των συνολικών εισπράξεων. Τέλος, η ΚΥΑ έχει προκαλέσει αναστάτωση σε περιοχές με υψηλή τουριστική ανάπτυξη και συνεχή αύξηση των επενδύσεων σε μεγάλες και ποιοτικές μονάδες, όπως η Γεωργιούπολη (πλην του εντός οικισμού τμήματος) και ο Καβρός Χανίων, οι οποίες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μένουν εκτός διαδικασιών δημοπράτησης.

Επειδή η ΚΥΑ λύνει προσωρινά το πρόβλημα το οποίο αναμένεται να επιλυθεί οριστικά με την κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επειδή η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και λήγει στις 31.12.2019.

Επειδή πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Θα υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 6 της ΚΥΑ με αριθ. ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017/11.05.2017 (ΦΕΚ 1636/Β/2017) για τους χρόνους ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους Δήμους σε τρίτους;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός προκειμένου να προστατευτούν οι τουριστικοί Δήμοι της χώρας από τη δραστική μείωση των εσόδων τους προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους για τον καθημερινό καθαρισμό, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου και για την επιτέλεση του ναυαγοσωστικού έργου;
  3. Θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα καταβολής των μισθωμάτων με δόσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα;
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ