ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επικίνδυνα παραμελημένο το κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής

0

Σε επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των 180 μαθητών και των καθηγητών τους, έχει μετατραπεί το κτήριο που στεγάζει τη Φιλαρμονική Ρεθύμνου και το Δημοτικό Ωδείο, στη Λ. Κουντουριώτη 115, καθώς λειτουργεί υπό πλήρη παραμέληση, χωρίς πυρασφάλεια, και με αμφισβητούμενη αντισεισμικότητα λόγω αυθαίρετων επεκτάσεων.

Καταγγελίες για την επικινδυνότητα του κτήριο που συστεγάζει τη Δημοτική Φιλαρμονική και το Δημοτικό Ωδείο, δέχτηκε η εφημερίδα μας, από γονείς μαθητών, τονίζοντας η κατάσταση που έχει περιέλθει το κτήριο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία τόσο των 180 παιδιών που φοιτούν εκεί, όσο και των 15 καθηγητών τους.

Οι γονείς τόνισαν καταρχήν ότι το έργο που συντελείται στους χώρους της Φιλαρμονικής είναι πολύ σημαντικό, αφού μέσα από τους κόλπους της, όχι μόνο αναδείχτηκαν ταλαντούχοι καλλιτέχνες, αλλά και εκατοντάδες έφηβοι βρήκαν διέξοδο, αποκτώντας γνώσεις και μουσική παιδεία.

Όμως, παρά το μεγάλο έργο που συντελείται, το κτήριο που στεγάζει τη Δημοτική Φιλαρμονική και τώρα και το Δημοτικό Ωδείο, βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, με εμφανή τα σημάδια παραμέλησης και διάβρωσης.

Πάνω ψευδοροφές που κρέμονται  και κάτω φθορές και κακοτεχνίες στο πάτωμα. Παντού έχουν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά, χωρίς το κτήριο να διαθέτει πυρασφάλεια.

 

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας

διαπιστώνει αυθαιρεσίες, διαβρώσεις και έλλειψη πυρασφάλειας

Τις καταγγελίες των γονέων που μιλούσαν για παντελή παραμέληση του κτηρίου, έρχεται να επιβεβαιώσει με έγγραφο της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου Ρεθύμνης που συντάχθηκε μετά την αυτοψία που διενήργησε ο μηχανικός ασφαλείας του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα πριν από περίπου δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2017 η αρμόδια Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου απαντά στο ερώτημα σχετικό με τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου ως εξής:

«Μετά την αυτοψία που διενήργησε ο μηχανικός ασφαλείας του Δήμιου Ρεθύμνης στο κτίριο της Δημοτικής «Φιλαρμονικής επί της οδού Λ. Κουντουριώτη 115 σας γνωρίζουμε τις εξής διαπιστώσεις :

  1. Έχουν γίνει αυθαίρετες επεκτάσεις και επεμβάσεις στο κτίριο και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθεί η αντισεισμικότητα του κτιρίου από δύο διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς.
  2. Έχει εγκατασταθεί μια εξωτερική σκαλωσιά η οποία χρησιμοποιείται ως όδευση διαφυγής για τον πρώτο όροφο του κτιρίου . Η σκαλωσιά αυτή παρουσιάζει εμφανή σημάδια διάβρωσης και χρήζει άμεσης απομάκρυνσης.
  3. Το κτίριο στερείται πυρασφάλειας και με δεδομένο το ότι οι όποιες επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί έχουν γίνει από εύφλεκτα υλικά καθίσταται πιο επιτακτική η πυροπροστασία στο κτίριο».

 

Από το 1901 Δημοτική Φιλαρμονική

Για τη Φιλαρμονική που έχει αντέξει στο χρόνο και λειτουργεί εδώ και 116 χρόνια, σας μεταφέρουμε κάποιες σημαντικές ιστορικές πληροφορίες.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου ή αλλιώς η «Μπάντα του Δήμου» ξεκίνησε το 1901 και για περισσότερο από έναν ολόκληρο αιώνα συνδέεται με τη ζωή της πόλης μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Η Φιλαρμονική συνεχίζει να υπάρχει χάρις το μεράκι και πάθος των ακούραστων φίλων που υπηρέτησαν τη μουσική παιδεία στο Ρέθυμνο.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο αρχιμουσικός Κώστας Αποστολάκης που αποτέλεσε την ψυχή της ανασυγκρότησης της Φιλαρμονικής που ξεκίνησε το 1983.

Στην αναδιοργάνωση της Φιλαρμονικής συνέβαλλαν αργότερα ο Ανδρέας Πλαίτης, αρχιμουσικός σήμερα, ο Μπάμπης Πραματευτάκης, διευθυντής της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας και άλλοι παράγοντες.

Με την ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής συνδέονται επίσης οι μουσικοί-αρχιμουσικοί: Νίκος Γκινάκης (1945), Άκης Σμυρναίος (1952), Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Περπυράκης και Αχιλλέας Τσομπανάκης.

Ανεξίτηλη επίσης παραμένει η σφραγίδα του αείμνηστου αντιδημάρχου Θοδωρή Αραμπατζόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο που σήμερα στεγάζεται η Φιλαρμονική του δήμου Ρεθύμνου και το Δημοτικό Ωδείο, άνηκε στο γιατρό Μιχάλη Μαρούλη που διατηρούσε εκεί την Παθολογική του Κλινική. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, με διαθήκη του ο γιατρός Μαρούλης κληροδοτεί στο δήμο το κτήριο για να στεγαστεί εκεί το νέο Γηροκομείο, πράγμα όμως που δεν έγινε εξαιτίας ενός νομικού κωλύματος. Στην πρώην κλινική Μαρούλη, τελικά στεγάστηκε για αρκετά χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία και κατόπιν η Φιλαρμονική.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ