ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Κρουαζιέρα στο Ρέθυμνο δεν έχει ελπίδα με αυτό το λιμάνι του Νεκτάριου Μεταξάκη

0

Με αφορμή το συμβάν της προσάραξης του εμπορικού πλοίου (όπως φαίνεται στην φωτογραφία που παραθέτω) στην είσοδο του λιμένος Ρεθύμνου την Τρίτη στις 9:00 το πρωί, αποφάσισα να καταθέσω τις απόψεις μου γραπτά, αφού προφορικά δεν εισακούγονται. 

Παρακολουθώ τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου στον τοπικό τύπο εδώ και χρόνια για την κρουαζιέρα στο Ρέθυμνο και παραθέτω τους πιο πρόσφατους τίτλους: «Στο Χάρτη της Κρουαζιέρας το Ρέθυμνο» στις 11 Μαρτίου με επίσκεψη της προέδρου του Λ.Τ. στο Μαϊάμι στις ΗΠΑ.  Την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου «Στόχος να γίνει το Ρέθυμνο προορισμός Κρουαζιέρας», όχι με πλοία που θα δένουν στο Ρέθυμνο, αλλά με τουρίστες που θα έρχονται «κρουαζιέρα» με πούλμαν από

Ηράκλειο ή Χανιά (τι «κρουαζιέρα» είναι αυτή δεν μπορώ να καταλάβω!). ««Ξεκλειδώθηκαν» οι μελέτες για την Κρουαζιέρα και τη θωράκιση του εμπορικού λιμανιού» στις 21 Απριλίου. Στις 25 Απριλίου «Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια δένουν στο λιμάνι του Ρεθύμνου» με το πλοίο ISLAND SKY να φέρνει στο Ρέθυμνο μόνο 87 επιβάτες. Όλα αυτά τα άρθρα που αναφέρουν και προβάλλουν/διαφημίζουν προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου αναιρούνται και καταρρίπτονται από τα γεγονότα και τους αριθμούς:

α) Η προσάραξη του εμπορικού πλοίου (φωτογραφία) αποδεικνύει την ακαταλληλότητα του λιμανιού για υποδοχή μεγάλων Κρουαζιερόπλοιων. Ποια ναυτιλιακή ή τουριστική εταιρία θα ρίσκαρε να φέρει πλοίο σε αβαθές λιμάνι; Θα ρίσκαρε ζωές και φήμη όταν τα τελευταία χρόνια τα ναυτικά ατυχήματα επιβατηγών και κρουαζιερόπλοιων (Norman Atlantic, Sea Diamond, Costa Concordia κλπ)  έχουν πλήξει τον κλάδο; Επιπλέον απαιτείται ύπαρξη ρυμουλκού, πιλότου, συστημάτων ασφαλείας κλπ.

β) Η ίδια η Ένωση Λιμένων Ελλάδος παραθέτει στην ιστοσελίδα της στοιχεία για την κρουαζιέρα  την τελευταία εξαετία (ο πίνακας που παραθέτω είναι για τα τέσσερα τελευταία χρόνια) και τοποθετεί το Λιμένα του Ρεθύμνου στην 40η προτελευταία θέση. Και σας ρωτώ εάν υπάρχουν κονδύλια για την κρουαζιέρα (που είναι περιορισμένα, λόγω κρίσης) σε ποιο λιμάνι πιστεύεται ότι θα τα δώσουν; Σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην Κρήτη, το Ηράκλειο έχει μείωση αφίξεων πέρυσι  (175 αφίξεις) ενώ τα Χανιά ανεβαίνουν αισθητά (86αφίξεις) σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων. Ας πάρουμε το Ρέθυμνο την τετραετία που αναφέρεται ο πίνακας. Πέρυσι το 2016 είχαμε 3 αφίξεις πλοίων με 400 επιβάτες. Ας υποθέσουμε ότι κάθε επιβάτης ξόδεψε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, 100 ευρώ (μην ξεχνάμε ότι τρώνε-πίνουν-κοιμούνται και υπάρχουν καταστήματα στο πλοίο που τους πουλάνε τα ίδια προϊόντα) 400 άτομα Χ 100 = 40.000 ευρώ το έτος 2016. Ένα ξενοδοχείο 200 δωματίων Χ 100 ευρώ τη μέρα τα εισπράττει σε δύο μέρες στην αρχή της σαιζόν.

Συνεπώς καταρρίπτεται ο μύθος ότι η κρουαζιέρα θα αφήσει έσοδα στο Ρέθυμνο, ενώ αντιθέτως απαιτούνται δυσανάλογα έξοδα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αφού οι βοριάδες γεμίζουν συνεχώς το λιμάνι με άμμο. Μία μικρή τουριστική επένδυση 50 δωματίων θα αφήσει εκατονταπλάσια κέρδη και θέσεις εργασίας!  Μόνο οι  μελέτες για την βελτίωση των υποδομών της κρουαζιέρας απαιτούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (όχι τα έργα που θέλουν εκατομμύρια ευρώ). Σήμερα που υπάρχει οικονομική κρίση και οι Δήμοι υποχρηματοδοτούνται,  με αυτά τα πολύτιμα χρήματα των μελετών θα μπορούσε να στρωθεί με άσφαλτο ο κεντρικός δρόμος του Ρεθύμνου από τα Μυσσίρια μέχρι τον Πηγιανό κάμπο και να κλειστούν οι εκατοντάδες λακκούβες και φρεάτια που είναι κίνδυνος – θάνατος ιδιαίτερα για τους οδηγούς μοτοποδηλάτων (δεν συζητάμε για το αντιαισθητικό φαινόμενο!). Με τα εκατομμύρια που απαιτούνται για την υποδομές κρουαζιέρας θα μπορούσε να επεκταθεί ο παραλιακός από τα ξενοδοχείο Pearl μέχρι τον Πλατανιά ώστε να είναι προσβάσιμα τα παραλιακά ξενοδοχεία από τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Κλείνοντας παραθέτω ένα ρεφραίν «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια κομμάτια» και   ένα απόφθεγμα «να μην βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος!»….

Νεκτάριος Μεταξάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ