ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερήσεις και φραγμοί κρατούν 'ομήρους' πρόσφυγες στην Ελλάδα

0

«Άσκοπες καθυστερήσεις και αυθαίρετοι φραγμοί» κρατούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, παγιδευμένους στην Ελλάδα και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («Human Rights Watch»).

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, η οικογενειακή επανένωση επικεντρώνεται συχνά στους ανήλικους και τους γονείς τους, ωστόσο, εκατοντάδες μεγαλύτεροι σε ηλικία περιμένουν να μάθουν εάν θα τους επιτραπεί να επανενωθούν με ενήλικα μέλη της οικογένειάς τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Παρόλο που η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει την οικογενειακή επανένωση και για μεγαλύτερα άτομα, «η έλλειψη σαφήνειας ή ρητών διατάξεων σχετικά με τη διαδικασία, σημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να παραμείνουν σε αβεβαιότητα, μακριά από την οικογένειά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα» σημειώνει η οργάνωση.

Εξάλλου, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου ενημέρωσαν το Παρατηρητήριο ότι «πολλά κράτη μέλη απορρίπτουν αυτά τα αιτήματα, όταν δεν είναι υποχρεωμένα να δεχτούν μέλη της οικογένειας».

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε συνεντεύξεις με 13 πρόσφυγες και αιτούντες σε τέσσερα κέντρα φιλοξενίας και μία κατάληψη που φιλοξενεί πρόσφυγες, στην Αθήνα.

Σχεδόν όλοι ανέφεραν ότι ήθελαν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους, αλλά ότι περιμένουν στην Ελλάδα για περισσότερους από οκτώ μήνες. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με νομικά και πρακτικά εμπόδια, όπως παραπληροφόρηση, σύγχυση για τη διαδικασία και στενή ερμηνεία της οικογένειας σε νομικό επίπεδο.

Πέθανε, πριν επανενωθεί με την οικογένειά της

Μάλιστα, μία από τους αιτούντες άσυλο, η 62χρονη Φατίμα, πέθανε πριν αποφασιστεί για το αν θα μπορούσε να επανενωθεί με τα παιδιά της στη Γερμανία.

Ένας 59χρονος αιτών άσυλο από τη Συρία, ζει στην Ελλάδα με τον ενήλικο γιο του και τη νύφη του και έχει κάνει αίτηση να επανενωθεί όλη η οικογένεια στη Γερμανία με τον άλλο γιο του και τα δύο εγγόνια του. «Αυτό δεν είναι ανθρώπινο…δεν μπορούν να μας χωρίσουν σε δύο οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά.

Μία 63χρονη γυναίκα, της οποίας οι γιοι, οι νύφες και τα εγγόνια ζουν στη Γερμανία, είπε πως όταν ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές πως τα παιδιά της βρίσκονται στη Γερμανία, έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορούν να της υποσχεθούν πως θα επανενωθεί μαζί τους.

Το Παρατηρητήριο ζητάει από τις ελληνικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς να ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο για τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Επίσης, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει το δικαίωμα των ανθρώπων στην οικογενειακή ζωή, παρέχοντάς τους ταχεία οικογενειακή επανένωση, χωρίς καθυστερήσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ