ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Βλασίας Μιχαηλίδου «Η ζωή στην εντατική»

0

ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ»

Οι εμπειρίες της από τις δραματικές ημέρες που βίωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα παλεύοντας για να σώσει τη ζωή τους παιδιού της, οι στιγμές από την γέννηση του έως την ώρα που έγινε άγγελος, μια δραματική ιστορία που ξεκίνησε με την χαρά της γέννησης της Μαρίας στις 8 Ιανουαρίου 2010 και έληξε με την οδύνη του θανάτου της στις 26 Ιουλίου του ίδιου έτους, περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου της Βλασίας Μιχαηλίδου-Τριπολιτάκη. Ο τίτλος του βιβλίου είναι η «Η ζωή στην εντατική», κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και η παρουσίαση του έγινε το Σάββατο 6 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η αντιμετώπιση των δοκιμασιών που πέρασε η μητέρα, μέσα από την χριστιανική θεώρηση των βιωμάτων της, τα οποία ως συγγραφέας μεταφέρει  με στόχο να εμβαθύνει σε προβληματισμούς πολλών κοινωνικών ζητημάτων, όπως η άμβλωση αλλά και γενικότερα η ανατροφή των παιδιών. Παράλληλα καταθέτει τις απόψεις της για τα ζητήματα των οικογενειών με παιδιά που έχουν νοσήματα και αναπηρίες, μιλώντας για την στήριξη, την αγάπη και την ενθάρρυνση που χρειάζονται οι γονείς τέτοιων περιπτώσεων.

 

«ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΘΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ»

«Ξεφυλλίζοντας προσεκτικά ακόμα και την τελευταία σελίδα ψηλαφώντας τα εκφραζόμενα συναισθήματα και πράξεις πιστέψτε με, δεν μπόρεσα να ξεφύγω, από μια συνεχόμενη σκέψη, ότι δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει και να αναλύσει το κείμενο αυτό, ως έκφραση βιωματικής εμπειρίας στην ορθόδοξη ζωή, αν δεν εκφραστεί προσευχητικά, δηλαδή προσεγγίζοντας «την μωρία του σταυρού» της αγαπητικής γονεϊκής αφοσιώσεως μέσα από τις τρεις πτυχές της Κυριακής προσευχής, την εγκράτεια, την δοξολογία και την αίτηση.

Οι ποικίλες δοκιμασίες - τοκετός, γέννα, ανατροφή τέκνων - ισορροπούν μέσα από την αγαπητική τους σχέση με θυσιαστικό χαρακτήρα. Ο άνδρας και η γυναίκα ομοιάζουν ως ο Χριστός και η Εκκλησία ως μυστηριακή συνύπαρξη με στόχο τη σωτηρία, ο έρωτας γίνεται μυστήριο ζωής με στόχο τον μεταξύ τους σωφρονισμό, την παιδοποιία και την παραμυθία των προβεβηκότων κατά την χριστιανική θεωρία».

Τα παραπάνω, είπε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Μπαλί, Αρχιμανδρίτης π. Παρθένιος Καλυβιανάκης, ο οποίος ως διακεκριμένος Θεολόγος και Ψυχολόγος πραγματοποίησε μια ουσιαστική εμβάθυνση στα μηνύματα θάρρους και πίστης που εκρέουν από την γραφή της συγγραφέως.

Αντίστοιχα, η Θεολόγος και πολύτεκνη μητέρα κ. Αναστασία Κοπανάκη, αφού τόνισε, ότι  «ο αναγνώστης καλείται να προβληματιστεί και να ακολουθήσει τη συγγραφέα, σε μια γνήσια εξομολόγηση, δοσμένη σε μια άψογη φιλολογικά, έκδοση», έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της άμβλωσης και είπε μεταξύ άλλων, ότι «Το θέμα των αμβλώσεων θίγεται σε αρκετά σημεία του βιβλίου, και παρόλο που η συγγραφέας αποφεύγει να κάνει μία συστηματική και πλήρη, ακαδημαϊκού τύπου, καταγραφή των Κανόνων και των σχετικών Πατερικών κειμένων, ωστόσο καταφέρνει με άριστο τρόπο να συμπυκνώσει τις απόψεις και το πνεύμα της Εκκλησίας, για το ζήτημα αυτό. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρεί την έκτρωση έγκλημα βαρύτερο από το φόνο, γιατί κατά το φόνο, το θύμα μπορεί να αμυνθεί, ενώ το έμβρυο στερείται αυτής της δυνατότητας. Η λογική των εκτρώσεων, για όποιο λόγο και αν γίνονται, έχει μέσα της την αδυσώπητη λογική της ατομικότητας. Είναι θέμα οριακό και κρίνει αυτή την αντίληψη. Η Εκκλησία αρνείται τις εκτρώσεις, γιατί παντού και πάντα είναι ενάντια στο θάνατο».

Από την πλευρά της η Θεολόγος και διακεκριμένη για τους αγώνες της για τα παιδιά κ. Ειρήνης Κλάδου, δραστήριο μέλος του Συλλόγου Γονέων Αυτιστικών Παιδιών, έδωσε με το δικό της μοναδικό τρόπο τις σκέψεις που της δημιούργησε η ανάγνωση του παρουσιαζόμενου βιβλίου για να πει πως  «Παίρνοντας ως έναυσμα και έμπνευση το βιβλίο της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη θα πω μόνο λίγα λόγια για τη ζωή ενός γονέα με παιδί με αναπηρία. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού με διάγνωση είναι δύσκολα για αυτό και την οικογένεια. Εξετάσεις, νοσηλείες, δύσκολες επεμβάσεις, έρευνα για μεταβολικά νοσήματα και χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ατέλειωτες επισκέψεις σε ειδικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δυσβάστακτα έξοδα.

Οι προσπάθειες είναι επίπονες και συνεχείς. Επίσης δεν ξέρει πώς να παλέψει σε αυτό το νέο αγώνα που ΔΕΝ τον ζήτησε στη ζωή του. Ξεκινά από το μηδέν, από την αρχή και πολλές φορές πρέπει να ξαναγυρίσει πίσω και να ξαναπαλέψει. Είναι σκληρό να αποζητάς συνέχεια ένα βλέμμα, ένα νεύμα, μια αντίδραση, να ονειρεύεσαι ένα χάδι και μια έκφραση αγάπης, ένα μήνυμα επικοινωνίας ολοκληρωτικής, το οποίο ίσως ποτέ δε θα λάβεις... όμως ως γονέας μαθαίνεις πια να χαίρεσαι με το μικρό και το καθημερινό. Δεν ελπίζεις πιο πέρα από αυτό, φοβάσαι μήπως ξαφνικά γκρεμιστεί το όνειρο, μια και έρχεται η φάση της συνειδητοποίησης και της αποδοχής.

Η Μαρία με τα μεγάλα αγγελικά φτερά που κρατάνε το αδύναμο της σώμα μας ένωσε σε μια κοινωνία που χωρίζει. Μας πρόσφερε σε μια κοινωνία που μόνο παίρνει.»

 

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η εκδήλωση είχε έντονες συγκινησιακές στιγμές, τόσο κατά τη διάρκεια των κεντρικών ομιλιών, όσο και κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού που απεύθυνε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε σε διαπροσωπικές σχέσεις που έχει με την συγγραφέα, καθώς την γνώρισε λίγους μήνες μετά τα δραματικά γεγονότα που έζησε και περιέγραψε γλαφυρά τα συναισθήματα του λέγοντας μεταξύ άλλων πως το βιβλίο αυτό γράφτηκε με δάκρια και την αίσθηση των νοτισμένων σελίδων του, την είχε ο ίδιος καθώς προσπαθούσε να γράψει το προλόγισμα του. Τόνισε δε, ότι η κ. Βλασία Τριπολιτάκη μέσα από την γραφή της, φανερώνει σταλαγματιές μιας ανεκπλήρωτης αγάπης αλλά και την βαθιά πεποίθηση της Εκκλησίας ότι τα πάντα μετά το θάνατό μας δεν καταλήγουν στο τίποτε, στο πουθενά, στο χάος αλλά στο φως στη χαρά και στην ελπίδα.

Η βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος «Η ζωή στην Εντατική» ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Νικόλαο Νικηφόρο ενώ τον συντονισμό έκανε ο Θεολόγος κ. Θοδωρής Ρηγινιώτης . Συμμετείχε η χορωδία του «Μουσικού Καρπού» με την συνοδεία και την κατεύθυνση των μουσικών Αντώνη Μαυράκη και Ισιδώρα Χαλκιαδάκη. Απέδωσαν αριστοτεχνικά ελληνικά τραγούδια και απέσπασαν για ακόμα μία φορά το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.  Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστήριο λόγο της συγγραφέως ενώ τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων θα διατεθούν για τις ανάγκες του συλλόγου γονέων με αυτισμό.

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ