ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Πρώτα δασολόγιο μετά Κτηματολόγιο

0

Τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου επισημαίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ανέβαλε την τελική κρίση του για την υπόθεση του Κτηματολογίου, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στα αρμόδια υπουργεία.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 1203/2017 απόφασή του, υποστηρίζει ότι "η κατάρτιση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, που συνιστά και αυτοτελώς συνταγματική επιταγή, η συμμόρφωση προς την οποία έχει, μάλιστα, αδικαιολογήτως βραδύνει, οφείλει, πάντως, να προηγηθεί του κτηματολογίου, προκειμένου το τελευταίο να εξοπλιστεί με τη δυνατότητα να εγγυηθεί αποτελεσματικά την προστασία των στοιχείων της δημόσιας κτήσης που έχουν δασικό χαρακτήρα, επιτελώντας και αυτό τη συνταγματική αποστολή του".

Μάλιστα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας επισημαίνουν πως οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιου θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να περατωθεί και το Κτηματολόγιο. Ωστόσο, όπως εξηγούν, η πραγματικότητα διαφέρει: "η πορεία ολοκλήρωσης των δύο διαδικασιών εμφανίζεται να ακολουθεί πρωθύστερη σειρά, με το κτηματολόγιο να ευρίσκεται εγγύτερα προς την ολοκλήρωση, το γεγονός δε αυτό, αφενός μεν αφήνει χωρίς πλήρη προστασία το δασικό πλούτο της χώρας, ο οποίος αποτελεί, κατά τα προαναφερόμενα, πολύτιμο περιβαλλοντικό αγαθό, αφετέρου δε, και ιδίως, αποκόπτει από τη δημόσια κτήση δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και, μάλιστα, ευρισκόμενες πλησίον αστικών περιοχών, όπως οι επίμαχες, αφού τα εγγραφέντα φερόμενα ως δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου επ’ αυτών βαίνουν προς οριστικοποίηση, η δε αμφισβήτησή τους από το Δημόσιο, ακόμη και αν ευδοκιμήσει, θα έχει μόνον ενοχικές συνέπειες".

Έτσι κατά το ανώτατο δικαστήριο, "η παράλειψη της διοίκησης να καταρτίσει και οριστικοποιήσει τους δασικούς χάρτες, αφού εξετάσει τις επί μακρόν εκκρεμούσες αντιρρήσεις κατά όσων από αυτούς έχουν αναρτηθεί, μπορεί να επιδράσει επί του κύρους των διαπιστωτικών πράξεων λειτουργίας του κτηματολογίου και της νομιμότητάς του εν γένει, με σοβαρότατες συνέπειες για την ασφάλεια των συναλλαγών, την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και τη δημόσια πίστη".

Τέλος, το ΣτΕ προχώρησε στη διαβίβαση έξι ερωτημάτων για το Κτηματολόγιο στα αρμόδια υπουργεία γύρω από το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ολοκληρωθεί το δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες, έτσι ώστε με βάση τις απαντήσεις να εκδώσει την τελική του απόφαση για το ζήτημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ