ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τέλη Μαΐου οι «τίτλοι τέλους» της «επιτιμίας» του Χ. Ρίχτερ

0

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ληφθεί από το πανεπιστήμιο Κρήτης, η οριστική απόφαση για την ανάκληση της "επιτιμίας" του γερμανού ιστορικού, Χάινς Ρίχτερ.

Η κοσμητεία της σχολής κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών έχει ήδη ενημερώσει τον γερμανό καθηγητή για τις προθέσεις του πανεπιστημίου, καλώντας τον μάλιστα να διατυπώσει και εγγράφως τις απόψεις του, χωρίς ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση.

Στο μεταξύ, το σωματείο Ρεθυμνίων πληγέντων κατά τη ναζιστική κατοχή πρόκειται να καταθέσει αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας αθωώθηκε ο Χάινς Ρίχτερ.

Ο λαϊκός ξεσηκωμός που προκάλεσε από την πρώτη στιγμή η πολύκροτη υπόθεση με την «επιτιμία» από το πανεπιστήμιο Κρήτης, του γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ, δεν θα μπορούσε παρά να δρομολογήσει σειρά εξελίξεων από το 2014 μέχρι και σήμερα.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή το αργότερο αρχές Ιουνίου, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κρήτης πρόκειται να ανακαλέσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον γερμανό καθηγητή ιστορίας.

Το τμήμα πολιτικής επιστήμης επικαλούμενο την στάση του Χάινς Ρίχτερ μετά την δικαστική απόφαση, εισηγήθηκε στην κοσμητεία της σχολής κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών, την ανάκληση του τίτλου από τον γερμανό ιστορικό.

Ο Χάινς Ρίχτερ έχει ήδη ενημερωθεί από την κοσμητεία της σχολής με επιστολή που του απέστειλε πριν από περίπου ένα μήνα, καλώντας τον μάλιστα να διατυπώσει τις απόψεις του εάν το επιθυμεί έως και τις 15 Μαΐου, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των συγγενών των θυμάτων από την ναζιστική θηριωδία στην Κρήτη, εξακολουθεί να βρίσκεται η δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας αθωώθηκε ο γερμανός ιστορικός.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο, που έγινε το 2016, έκρινε ότι το άρθρο του νόμου με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη ο Χάινς Ρίχτερ, είναι αντισυνταγματικό και τον αθώωσε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ