ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

"Το Αμάρι στις φλόγες"- Σήμερα στο ΕΒΕΗ το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο

0

Σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου θα προβληθεί στις 19:30 το απόγευμα το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» διάρκεια 37 λεπτών που αναφέρεται στα Ολοκαυτώματα των 8 χωριών στου πρόποδες του βουνού «Κέδρος», ένα στο δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (Κρύα Βρύση) και 7 στο δήμο Αμαρίου (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι, Γερακάρι) και στις εκτελέσεις 164 αμάχων και ανυπεράσπιστων κατοίκων στις 22 Αυγούστου 1944 από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών.

Η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, τα γυρίσματα έγιναν από τον εικονολήπτη Νίκο Σαράντο και τα κείμενα αφηγείται ο δημοσιογράφος Στέλιος Φωκάς.

Η παραγωγή χωρίζεται σε δυο ενότητες η πρώτη των οποίων ολοκληρώθηκε και προβάλλεται στο Ηράκλειο ενώ η δεύτερη αναμένεται να προβληθεί το 2018.

Στο φιλμ έχουν καταγραφεί δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων επιζώντων της περιόδου των καταστροφών και των φόνων των συγχωριανών τους από τους οικισμούς Κρύα Βρύση , Άνω Μέρος και Δρυγιές. Ως αυτόπτες μάρτυρες της φρίκης αφηγούνται τα τραγικά γεγονότα με παραστατικότητα και λεπτομέρειες ανασύροντάς τα από την μνήμη τους 70 χρόνια μετά και είναι εμφανής ο πόνος και η δυστυχία τους ξαναστήνοντας και πάλι τη ζωή τους. «Εδώ τους κάψανε ζωντανούς» λένε ορισμένοι από τους αφηγητές στους τόπους της θυσίας.

Στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, την οποία στηρίζει η περιφέρεια Κρήτης, θα μιλήσει ο Αριστομένης Συγγελάκης συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ