ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ έφθασε στο Ισραήλ ελπίζοντας στην επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών

0

Μετά από ένα εντατικό διήμερο πολιτικών συνομιλιών και εμπορικών συμφωνιών στο Ριάντ ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Ισραήλ – στην πρώτη απευθείας πτήση απ’ τη Σαουδική Αραβία, όπως σχολιάζουν ισραηλινά ΜΜΕ- σε μια προσπάθεια «αναζωογόνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και υπουργοί της κυβέρνησής του είχαν παραταχθεί για την υποδοχή του αμερικανού προέδρου στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να διατάξει το υπουργικό του συμβούλιο να παραστεί στην υποδοχή, μετά την άρνηση ορισμένων υπουργών του.

Το πρόγραμμα του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ριβλιν, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αύριο με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλεέμ.

Αργότερα θα επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων και τον Πανάγιο Τάφο, και μετά τη συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό θα παρακαθίσει σε ιδιωτικό δείπνο μαζί του.

Μετά τη συνάντηση αύριο με τον Αμπάς, θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ και μία ώρα αργότερα, στις δύο το μεσημέρι θα εκφωνήσει ομιλία πριν αναχωρήσει νωρίς το απόγευμα .

Την Τετάρτη 24 Μαΐου θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Την επομένη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στη Σικελία για τη Σύνοδο της G7.

Επίσκεψη – ορόσημο στο Ισραήλ

Λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, ο Τραμπ είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς υποσχόταν τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα στήριζε την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία είχε προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας. Ή μήπως αλλάζουν τα πράγματα μετεκλογικά;

Σήμερα πάντως το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζει ότι «αναβάλλεται» προς το παρόν η μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Από την άλλη πλευρά ο ισραηλινός γελοιογράφος Μίχελ Κίτσκα σχεδιάζει τον Τραμπ ως σταυροφόρο, ο οποίος όμως δεν κραδαίνει το ξίφος του, αλλά ένα περιστέρι. Εμβληματική εικόνα για την αντιφατική προσωπικότητα του ανδρός. Η γνώμη του Κίτσκα για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Θα πρέπει να παραμερίσει την εσωτερική πολιτική και να ασχοληθεί με το Μεσανατολικό. Αλλά δεν μπορεί».

Την ανησυχία του για πιθανή υπαναχώρηση Τραμπ από τις γενναιόδωρες προεκλογικές υποσχέσεις του εκφράζει ο Μαόρ Άνσμπαχερ, εβραίος έποικος στη δυτική όχθη του Ιορδάνη. «Στην αρχή δεν ήθελε να σταματήσει ο εποικισμός, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος στο περιβάλλον του θα του βάλει λόγια. Ελπίζω ότι θα παραμείνει ένας πραγματικός φίλος του Ισραήλ»,  επισημαίνει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει συνολικά λιγότερες από 24 ώρες στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ.  Πολλοί Ισραηλινοί δυσανασχετούν, ακούγοντας ότι το «σφιχτό» πρόγραμμα του προέδρου δεν επιτρέπει παρά μόνο μία επίσκεψη-αστραπή 15 λεπτών στο Γιαντ Βασέμ, το Μαυσωλείο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ανάμεικτες εντυπώσεις αφήνει ένα μικρό γκάλοπ στην αγορά της δυτικής Ιερουσαλήμ. «Θα υπάρξουν δυσκολίες σε αυτή την επίσκεψη, το βλέπουμε ήδη» λέει ένας περαστικός. «Σε κάποιες στιγμές ο Νετανιάχου προσκαλείται να βρίσκεται δίπλα του, σε άλλες όχι. Τη μία ακούμε ότι το Τείχος των Δακρύων μας ανήκει, την άλλη ότι δεν μας ανήκει. Μία δεξιά, μία αριστερά, δεν υπάρχει καμία συνοχή στην πολιτική του».

Ελπίδες για πρόοδο στη διαπραγμάτευση

«Δεν ξέρω τι θα βγει από την επίσκεψη» λέει ένας άλλος «αλλά πιστεύω ότι έχει τελειώσει η αντι-εβραϊκή πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα. Όσοι έρχονται εδώ, βλέπουν σε τι συνθήκες ζούμε…». Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοδοξεί να δώσει το έναυσμα για μία ουσιαστική πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες, λέγοντας ότι, πράγματι, «με τη βοήθεια του Τραμπ» μπορεί να επιλυθεί μία διένεξη δεκαετιών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ