Μια ζωή εξετάσεις του Νίκου Θεοδωράκη

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης
Δημοσιογράφος
http://www.thrapsaniotis.gr

Όταν η διευθύντρια του «Τζάνειου» νοσοκομείου της Αθήνας κ. Μαρία Αρβανίτη, έλαβε έγγραφο από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά με το οποίο της ζητούσαν να στελεχώσει με παθολόγους και γενικούς γιατρούς τα εξεταστικά και τα βαθμολογικά κέντρα της περιοχής, αποφάσισε να λάβει μια επιπλέον δράση για να βοηθήσει μαθητές και γονείς.

«Το στρες τις ημέρες των εξετάσεων είναι αυξημένο τόσο για τα παιδιά όσο για τους γονείς. Το έχω βιώσει κι εγώ ως μητέρα, έτσι σκέφτηκα αμέσως ποιοι είναι οι κατάλληλοι επιστήμονες που έχουμε στο νοσοκομείο για να υποστηρίξουμε τους υποψηφίους των πανελληνίων. Βρήκα αμέσως ανταπόκριση από την παιδιατρική κλινική» τονίζει η διευθύντρια του «Τζανείου».

Στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου οι παιδοψυχολόγοι ανήρτησαν συμβουλές για την διαχείριση του άγχους κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει τον τίτλο: «Το Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο Πειραιά συνοδοιπόρος στην προσπάθεια των υποψηφίων και των γονιών τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2017».

«Υπάρχουν τρεις γραμμές επικοινωνίας και υποστήριξης, είναι τα σταθερά τηλέφωνα του Παιδοψυχιατρικού τμήματος. Είναι σε λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από τις 2 έως τις 21 Ιουνίου». Στα τηλέφωνα απαντούν και δίνουν συμβουλές παιδοψυχίατροι του «Τζανείου», οι οποίοι ειδικεύονται σε εφήβους.

Χειρίζονται όμως μόνο περιστατικά διαταραχής άγχους που σχετίζονται με την διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Η συμβουλευτική είτε στο μαθητή είτε στον γονιό δίνεται από το τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν το νοσοκομείο.

Αλλά γιατί διάλεξαν αυτό το νοσοκομείο; Διότι στο «Τζάνειο» λειτουργεί ένα ιατρείο εφηβικής ιατρικής από το 2011 και σε καθημερινή βάση παρέχει υποστήριξη σε παιδιά που την χρειάζονται. Για πρώτη φορά όμως δίνεται και επιπλέον βοήθεια σε μια κομβική στιγμή της ζωής τους.

«Η ιδέα ήταν να βοηθήσουμε σε μία οξεία κατάσταση στρες. Η ακαδημαϊκή επίδοση είναι ένας πιεστικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση υποκείμενης παθολογίας» λέει ο Ιωάννης Παπανδρέου, Παιδίατρος στο «Τζάνειο» με ειδίκευση στην εφηβική ιατρική.

Ο ρόλος των γονέων όπως επισημαίνει ο γιατρός, θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν περάσει στο παιδί τους το μήνυμα ότι η αποτυχία είναι και αυτή κομμάτι της ζωής. «Οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου. Πάντα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, αυτό πρέπει να είναι κατανοητό. Αυτό μειώνει αισθητά τα επίπεδα του άγχους» εξηγεί ο κ. Παπανδρέου.

Τα μυστικό για να την αποφυγή επεισοδίων άγχους είναι η χάραξη ενός «οδικού χάρτη» από την αρχή της χρονιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μαθητής θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες ώρες που θα διαβάζει αλλά και «δικαίωμα στην τεμπελιά», όπως χαρακτηριστικά λένε οι γιατροί, δηλαδή χρόνο για τις δραστηριότητες και τους φίλους του.

Αν οι γονείς πιέζουν ένα παιδί να διαβάζει εντατικά μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο τέλος να μην μπορεί να αποδώσει. Τους στόχους, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να τους βάλει ο έφηβος και όχι οι γονείς ανάλογα με τις δικές τους προσδοκίες.

«Οι πιεστικοί παράγοντες δεν προέρχονται από εμάς. Προέρχονται από το περιβάλλον, το οποίο μας βάζει τους όρους και τους κανόνες. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για μικρές οξείες δόσεις στρες. Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής μπορεί να είναι τέλεια προετοιμασμένος, αλλά να πάει και να δώσει λευκή κόλλα» εξηγεί ο Παιδίατρος με εξειδίκευση στους εφήβους.

Οι μαθητές θα πρέπει να κοιμούνται οπωσδήποτε 8 ώρες, το βράδυ. Οι λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν τα επίπεδα του στρες, όπως επίσης θα πρέπει να τρέφονται σωστά.

Αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα άγχους καθ’ οδόν για το εξεταστικό κέντρο θα πρέπει να του τονώσετε την ψυχολογία με τους εξής τρόπους: του θυμίζετε όλη την προσπάθεια που έχει κάνει τόσο καιρό, του τονίζετε ότι πάντα υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία, του λέτε πόσο πιστεύετε σε αυτό και του αναγνωρίζετε την προσπάθεια που έχει κάνει

Σχετικά άρθρα