ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρωτοποριακό Πρόγραμμα ERASMUS+ για την ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών

0

Συνεργασία του Πανεπιστήμιου Κρήτης με άλλες 5 χώρες της Ε.Ε.

Στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού προγράμματος  ERASMUS +, με την συνεργασία έξι χωρών της Ε.Ε, δημιουργείται ένα πρόγραμμα με τίτλο « Enhancing Resilience Through Teacher Education- Προάγοντας την ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών». Η συνεργασία των χωρών της Ε.Ε για αυτό το master ξεκινησε από το 2016 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2018. Οι χώρες αυτές είναι η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, των οποίων εκπρόσωποι καθηγητές συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Χθες στις εγκαταστάσεις του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης έγινε συνάντηση εκπροσώπων των εταίρων της συνάντησης.  Για αυτή την συνεργασία, ο κ. Αναστάσιος Ματσόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Σχολικής Ψυχολογίας μας εξήγησε ότι «Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα, ένα πανευρωπαϊκό master,το οποίο γράφουμε όλοι μαζί αυτή τη στιγμή και όταν θα τρέξει θα μπορεί κάποιος φοιτητής να γραφτεί σε αυτό το master και να παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων  και να τα παρακολουθεί στη χώρα του είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου. Στόχος λοιπόν είναι κάποιος να πάρει αυτό το master και να παρακολουθεί τα μαθήματα στη χώρα του ή να μπορεί να κάνει κάποια μαθήματα στην Ελλάδα, κάποια για παράδειγμα στη Μάλτα». Μεταξύ άλλων ο κ. Ματσόπουλος μας τόνισε πως η θεματολογία είναι εντελώς πρωτοποριακή καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο ούτε στη Ε.Ε αλλά ούτε και στην Αμερική: «Δείχνει τις προτεραιότητες της Ε.Ε που έχουν να κάνουν με ψυχική υγεία παιδιών και με ψυχική υγεία των εκπαιδευτικών και για αυτό είναι και χρηματοδοτούμενο». Επιπλέον αυτό το πρόγραμμα είναι η συνέχεια ενός προηγούμενου προγράμματος της Μονάδας Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με το όνομα RESCUL, ένα προληπτικό πρόγραμμα ψυχικής ανθεκτικότητας με σύνθημα το “Ένα εμπόδιο, Μία ευκαιρία”. Ο κ. Ματσόπουλος μίλησε για αυτό το προηγούμενο πρόγραμμα λέγοντας ότι «προάγει την ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών από 4 ετών μέχρι και 12. Οπότε βασιζόμενοι σε αυτή τη δουλειά που κάναμε πριν τρία χρόνια συνεχίζουμε και κάνουμε το master σε αυτό το επίπεδο».

Συντονιστής αυτού του προγράμματος είναι η Μάλτα ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνους τον  κ. Αναστάσιο Ματσόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Σχολικής Ψυχολογίας και την κα Μαρίζα Γκαβογιαννάκη.

Κλείνοντας ο κ. Ματσόπουλος μας εξήγησε πως «οι δάσκαλοι πρέπει να υποστηρίζονται λόγω κρίσης , οπότε όλα αυτά τα θέματα ψυχικής ανθεκτικότητας είναι καίρια. Γιατί ένας δάσκαλος τον οποίο βοηθάμε να  αντιμετωπίσει τις δυσκολίες θα είναι πιο παραγωγικός στη δουλειά του, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτές οι δυσκολίες  συνδέονται  και με το άλλο κομμάτι της αξιολόγησης των δασκάλων. Οπότε με αυτό τον τρόπο υποβοηθούμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να προάγουν με την σειρά τους μια πιο ποιοτική διδασκαλία». Στην συνάντηση αυτή ήταν παρόν και ο κ. Ιωάννης Καρακάσης, Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

 

ΧΑΤΖΗΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ