ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου στη γιορτή της Ρητορικής Τέχνης

0

Στις 21 και 22 Ιουνίου διεξήχθησαν στο Ρέθυμνο Παγκρήτιοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, στους οποίους συμμετείχε και το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου. Τους αγώνες διοργάνωσαν το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, η Ελληνική Ένωση για την προώθηση της ρητορικής στην εκπαίδευση, δίκτυο «Η ρητορική στο σχολείο», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος 27 σχολεία από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, 45 φιλόλογοι και συνολικά 137 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού. Σε ό,τι αφορά το διαγωνιστικό σκέλος, οι μαθητές πήραν μέρος στο αγώνισμα της εκφραστικής-νοηματικής ανάγνωσης, τον αυθόρμητο λόγο, τον προτρεπτικό λόγο και τους διττούς λόγους. Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Κρήτης στη διάρκεια του διημέρου είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές και εκφραστικές δεξιότητες τους, ενώ παράλληλα καλλιέργησαν τη δημιουργική  και  κριτική  τους σκέψη.

Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεχίστηκαν στο 1ο Λύκειο Ρεθύμνου. Οι τελικοί αγώνες όλων των αγωνισμάτων φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι του Πολιτισμού όπου πραγματοποιήθηκε και η τελετή βράβευσης των μαθητών. Το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου εκπροσωπήθηκε από   πέντε μαθητές  και τις φιλολόγους Μαργαρίτη Ελένη και Σαλβαράκη Ειρήνη . Το σχολείο μας εξασφάλισε  τρεις συμμετοχές στους τελικούς αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Η Φραγκάκου Μαλαματένια μαθήτρια της Β΄Γυμνασίου πήρε το πρώτο βραβείο στον Προτρεπτικό λόγο Γυμνασίου.

Η Μοτζάκη Μαρία μαθήτρια της Γ΄Γυμνασίου πήρε το δεύτερο βραβείο στον Αυθόρμητο λόγο Γυμνασίου.

Η Κανακαράκη Ιώανννα μαθήτρια της Β΄Γυμνασίου πήρε το τρίτο βραβείο στον Αυθόρμητο λόγο Γυμνασίου.

Η  μαθήτρια Μοτζάκη Μαρία βραβεύτηκε και  ως καλύτερη ομιλήτρια στους Διττούς Λόγους Γυμνασίου, αφού σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία από τους κριτές.

Εκτός από τις διακρίσεις στους τελικούς, οι μαθητές μας είχαν εξαιρετική παρουσία και στα υπόλοιπα αγωνίσματα.   Η ομάδα,  των Διττών λόγων σχολείου μας, αποτελούμενη από τις μαθήτριες Μαρία Μοτζάκη , Γιαννουλάκη Κωνσταντίνα και τον μαθητή Ταταράκη Μάριο  έλαβε την τρίτη θέση στους διττούς Λόγους Γυμνασίου.

Η μαθήτρια Γιαννουλάκη Κωνσταντίνα έλαβε την 9η θέση στην εκφραστική ανάγνωση Γυμνασίου.

Η θετική παρουσία των μαθητών αποτυπώνει το επίπεδο γνώσεων που διαθέτουν και τις δεξιότητες που καλλιεργούνται τόσο από τους συναδέλφους στο σχολείο όσο και από τους γονείς τους. Πέρα όμως από τις διακρίσεις, το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισαν οι μαθητές μας ήταν ότι ενισχύθηκε η αυτοπεποίθησή  τους, είχαν την ευκαιρία να αρθρώσουν δημόσιο λόγο και να ζήσουν σημαντικές εμπειρίες σε μια γιορτή ρητορικής που έφερε κοντά μαθητές και καθηγητές από όλη την Κρήτη. Ευχαριστούμε όλους όσους συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των Ρητορικών  αγώνων και συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ