ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνή αναγνώριση

0

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΩΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

  • «Είναι ένα από τα καλύτερα» γράφει το περιοδικό Classic Military Venish

Διεθνές ενδιαφέρον καταγράφεται για την λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου, το οποίο αναδεικνύεται ως ένα από τα καλύτερα που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη.

Και τούτο δεν το λέμε εμείς ως Ρεθεμνιώτες, που επιθυμούμε να προβάλουμε και να προωθούμε τις τοπικές δομές και λειτουργίες αλλά οι από όλο τον κόσμο επισκέπτες του μουσείου και δει οι ειδήμονες.

Συγκεκριμένα, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Classic Military Venish που εκδίδεται στην Αγγλία, περιλαμβάνεται ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μουσείο του Χρωμοναστηρίου με εξαιρετικές κριτικές. Πρόκειται για ένα περιοδικό, οι συντάκτες του οποίου επισκέπτονται τα στρατιωτικά μουσεία υπό τη μορφή επιθεώρησης και χωρίς να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους. Έτσι καταγράφουν όσα βλέπουν και δημοσιεύουν την κριτική τους.

Για το Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου η κριτική στο περιοδικό  Classic Military Venish  δεν ήταν απλά θετική. Ήταν διθυραμβική η κριτική για το περιεχόμενο και την λειτουργία του και μάλιστα ο δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει»!

Το σχετικό δημοσίευμα καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη δομή για τον τόπο μας και βέβαια για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η προνοητικότητα και η σημαντικότητα της δουλειάς που έκανε ο ιδρυτής του, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός ε.α. Μανούσος Παραγιουδάκης.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Την τιμητική του είχε όμως το Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου και στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. κατά τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα ο Διευθυντής του Μουσείου, Αντισυνταγματάρχης κ. Εμμανουήλ Μιχελάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης που οργάνωσε η Μεικτή Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Επιτροπή των Κρητικών Σωματείων της Νέας Υόρκης στο «Κρητικό Σπίτι» στην Αστόρια και κέρδισε τις εντυπώσεις μέσα από το βίντεο και το υλικό που παρουσίασε.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από τον «Εθνικό Κήρυκα», την μεγαλύτερη Ελληνική εφημερίδα των ΗΠΑ, ως μία από τις καλύτερες που έγιναν φέτος στην Αμερική ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» κ. Ροδάμης έπλεξε το εγκώμιο για το Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου και το υλικό που παρουσιάστηκε στους Κρήτες της Νέας Υόρκης.

Η παρουσία του ανθρώπινου δυναμικού και η μεταφορά του ιστορικού υλικού στις ΗΠΑ  αποτελεί απόδειξη της ιστορικής και εκπαιδευτικής σημασίας που έχει ως δομή το μουσείο αυτό για τον Ελληνισμό όπου γης.

Υπενθυμίζεται, ότι η συλλογή του Στρατιωτικού Μουσείου περιλαμβάνει στρατιωτικές στολές, όπλα διαφόρων εποχών, παράσημα, ιστορικά κειμήλια από το 1821 και μετά, έκθεση για το Μακεδονικό Αγώνα, βιβλιοθήκη και αίθουσες συνεδριάσεων.

Στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα Βενετσιάνικα αρχοντικά της Κρήτης, τη Villa Clοdio. Η έπαυλη αυτή ήταν θερινή κατοικία αρχόντων από το Ρέθυμνο, ενώ στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ήταν κατοικία Οθωμανού Αγά.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ