ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

0

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στην παράταση για έξι μήνες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Συμφωνήθηκε. Η ΕΕ θα παρατείνει τις οικονομικές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία», τόνισε ο Τουσκ με ανάρτηση του στο twitter, επιβεβαιώνοντας την κρίση των κρατών-μελών της Ένωσης ότι η Μόσχα έχει αποτύχει στην εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ηγέτες επικύρωσαν την απόφαση που είχε ληφθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Η απόφαση παρατείνει τις κυρώσεις έως τον Ιανουάριο του 2018.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογράμμισαν από κοινού την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα oμόφωνα στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Eυρωπαϊκού Ταμείου 'Αμυνας. Όπως εξήγησε ο Ντ. Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο Ντ. Τουσκ είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα. «Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», ειπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ