ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εν τη Kensington Ερήμω της Αναστασίας Βενιέρη

0

Πριν από μερικές εβδομάδες, τους ζητούσε να την ψηφίσουν, γιατί το κόμμα της δουλεύει για τους ‘πολλούς’, και όχι για τους ‘λίγους’.

Λίγες ημέρες πριν, επισκέφτηκε και το σπίτι μερικών από τους ψηφοφόρους της.

Μόνο που ήταν καμένο, και οι πιο πολλοί από τους κατοίκους κείτονταν μέσα νεκροί.

Ήρθε, είδε και μετά έφυγε.

Είδε το μνημείο της ντροπής, και μη τολμώντας να έρθει σε επαφή με τους επιζώντες, έφυγε.

Λίγο αργότερα, η βασίλισσα, ο μέλλων βασιλιάς και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, με δακρυσμένα  μάτια, χανόταν μέσα στο πλήθος εκείνων που μόλις είχαν μείνει άστεγοι, μόλις είχαν χάσει κάποιο κοντινό πρόσωπο, ή απλά είχαν δει από κοντά το ανθρώπινο δράμα του πύργου Grenfell.

Μια τραγωδία που θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί αν η νέα, όμως άκρως επικίνδυνη πρόσοψη, είχε κοστίσει μόλις 5.000 λίρες παραπάνω. Ως γνωστόν, ο πύργος του Grenfell, κάηκε σαν ‘σπίρτο’ μέσα σε λίγα λεπτά, λόγω της εξωτερικής επένδυσης.

Οι εργάτες του δημοτικού συμβουλίου ενός από τους πιο πλούσιους δήμους του κόσμου, δεν πήγαν στο ‘πεδίο της μάχης’ την επόμενη μέρα, λόγω ‘περικοπών’.

Σε αντίθεση, οι εξουθενωμένοι πυροσβέστες, δεν είχαν τέτοια πολυτέλεια. Έγραψαν το όνομα τους και τον προσωπικό τους αριθμό πάνω στο κράνος, και πήγαν για δουλειά, μη γνωρίζοντας αν θα έβλεπαν τις οικογένειες τους στο τέλος της βάρδιας. Οι ‘περικοπές’ δεν τους επέτρεψαν να σταματήσουν το ψάξιμο για αγνοούμενους.

Ο ‘πύργος’ του Grenfell, βρίσκεται πολύ κοντά στο νέο, υπερπολυτελές εμπορικό κέντρο του Westfield. Πριν τη κατασκευή του εμπορικού κέντρου, φάνταζε φτωχικός και θλιβερός. Ήταν ένας πύργος εργατικών κατοικιών δίπλα στις επαύλεις του Holland Park.

Με σκοπό την ‘ωραιοποίηση’ της περιοχής, ο πλούσιος δήμος τοποθέτησε εξωτερική επένδυση αξίας δύο εκατομμυρίων λιρών. Σαν καινούριο φάνταζε. Το κουφάρι του όμως, με τις προβληματικές καλωδιώσεις, και το εύφλεκτο θανατηφόρο κάλυμμα, το μετέτρεψαν σε μια ωρολογιακή βόμβα, που δήμος και Συντηρητική κυβέρνηση έκαναν ότι δεν έβλεπαν.

Τα θύματα και το καμένο κουφάρι του ‘πύργου της κολάσεως’ όμως, δεν μπορούν να κρύψουν πια την αλήθεια. Όσοι φώναζαν εν τη Kensington ερήμω, είναι πλέον νεκροί ή άστεγοι.

Δυο ερωτήσεις τριγυρνούν στο μυαλό. Γιατί τόση απάθεια? Γιατί το πλούσιο Kensington δεν άκουγε?

Όπως γράφει ο Jerry Useem του περιοδικού Atlantic, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες,  η εξουσία προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο.

Είναι ένα ‘είδος όγκου’ που σκοτώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ‘διαβάζει’ τους ανθρώπους και να δείχνει εμπάθεια.

Το φάρμακο? Να θυμάται ο ‘ασθενής’ πότε-πότε ότι δεν είναι παντοδύναμος.

Δυστυχώς, οι παλιότερες προειδοποιήσεις των θυμάτων του Grenfell, ήταν η μάταιη κραυγή που δεν εισακούστηκε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ