ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

0

Η 26η  Ιουνίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η μέρα αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση για το φαινόμενο της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και ιδιαίτερα για το ρόλο της πρόληψης.

Η  πρόληψη των εξαρτήσεων δεν περιορίζεται στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τις ουσίες και τους κινδύνους, που συνεπάγεται η χρήση τους.

Η πρόληψη συνίσταται σε μια διαδικασία εκπαίδευσης και προετοιμασίας των παιδιών και των νέων, ώστε να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις ζωής, να μπορούν οι ίδιοι να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους. Για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη, χρειάζεται να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γιατί τότε δημιουργούνται οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας. Μάλιστα, κατάλληλη ηλικία για να αρχίζουν τα προληπτικά προγράμματα είναι το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο παρόλο που φαίνεται ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν αφορά άμεσα τα μικρά παιδιά. Κι όμως σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία υπάρχουν αρκετά «δύσκολα» συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ζήλεια, το άγχος, η μοναξιά και  η ματαίωση, που - αν τα παιδιά μάθουν να διαχειρίζονται σωστά – θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με θετικούς τρόπους τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν αργότερα στη ζωή τους.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, επέλεξε να προβάλει το έργο των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση «Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών» με το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης « Πετώντας για την Ειρήνη». Πρόκειται για ένα παραμύθι που πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας, το οποίο διασκευάσαμε σε μια παιδική θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί από τα παιδιά του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2017 λειτούργησε Θεατρικό Εργαστήρι για μαθητές Δημοτικού στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης στο Ρέθυμνο, στο οποίο τα παιδιά που συμμετείχαν γνώρισαν την τέχνη του Θεάτρου.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τους δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εκτονωθούν με την κίνηση και το λόγο και σίγουρα να διασκεδάσουν.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι ο προσανατολισμός των παιδιών σε δημιουργικές δραστηριότητες και η εκπαίδευσή τους σε νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, που συμβάλλουν στην προαγωγή μιας θετικής και δημιουργικής στάσης ζωής, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση εξαρτητικών και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών.

Όλους αυτούς τους  μήνες που διήρκεσε η δράση, τα παιδιά δούλεψαν με ενθουσιασμό και κέφι, εκφράζοντας τις ιδέες, τις απόψεις αλλά και  τους προβληματισμούς τους.

Καρπός των προσπαθειών αυτών είναι μια θεατρική παράσταση από παιδιά για παιδιά.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στις 20.00, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου για να απολαύσετε και να χειροκροτήσετε τους μικρούς μας πρωταγωνιστές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ότι πρόληψη είναι ο πολιτισμός, η συνεργασία, η έκφραση, το παιχνίδι, η διασκέδαση. Πρόληψη είναι ό,τι προάγει την αγάπη για τη ζωή!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ