ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κόλλησαν στον Παναμά τα Panama Papers...

0

Oι λίστες της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος, όπως έχουν ονομαστεί διεθνώς τα λεγόμενα Panama Papers, μπορεί να περιλαμβάνουν εκατοντάδες Ελληνες ή ελληνικών συμφερόντων εταιρείες και ιδρύματα, ωστόσο οι ελληνικές δικαστικές αρχές είναι δύσκολο να βγάλουν άκρη. Και κατ’ επέκταση να φέρουν στο φως φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, όπως εκτιμούν ότι υποκρύπτεται από προσωπικούς λογαριασμούς και εταιρείες που περιλαμβάνονται στην πολυσυζητημένη λίστα.

Η συνάντηση που είχε πρόσφατα κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων στη Χάγη με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση αναφορικά με την αποστολή των στοιχείων για ελέγχους φοροδιαφυγής και «μαύρου» χρήματος ελληνικού ενδιαφέροντος, δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για την πλευρά της Αθήνας. Συγκεκριμένα, σκόνταψε στην άρνηση των Αρχών του Παναμά να δώσουν στοιχεία για φοροδιαφυγή που ζήτησε η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το επιχείρημα που προβλήθηκε για την άρνηση των δικαστικών αρχών του Παναμά να αποστείλουν φακέλους με λογαριασμούς και εταιρείες στις ελληνικές αρχές, ήταν ότι στον Παναμά δεν είναι ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή. Οπερ σημαίνει ότι δεν τιμωρείται κάποιος αν φοροδιαφεύγει και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα, έστω κι αν αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά που αποδεδειγμένα είναι αφορολόγητα.

Η δέσμευση

Η γενική εισαγγελέας του Παναμά, που είχε συνάντηση με το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών, στο οποίο –ας σημειωθεί– μετείχε και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, δεσμεύτηκε για αποστολή φακέλων που αφορούν υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά μόνο στις περιπτώσεις ποινικών διώξεων για διαφθορά και ειδικότερα για δωροδοκίες κρατικών ή άλλων αξιωματούχων. Πέραν τούτων, ουδέν.

Μετά ταύτα, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποστείλουν στον μακρινό Παναμά συγκεκριμένα αιτήματα για δικαστική συνδρομή (παροχή στοιχείων) όσον αφορά υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται σε έρευνα αυτή την εποχή. Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορούμαστε, κινούνται μέσω άλλων οδών για να εντοπίσουν μεγαλοφοροφυγάδες που επέλεξαν τον Παναμά για να αποκρύψουν εισοδήματα ή να καλύψουν «μαύρο» χρήμα. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών σχετικά με τις λίστες για φοροδιαφυγή (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, εμβασμάτων εξωτερικού και τα 54 cd με το 1,3 εκατομμύριο ΑΦΜ), σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς για πολλές εξωχώριες εταιρείες ή ιδρύματα που φιγουράρουν στη λίστα των Panama Papers, έχει εντοπιστεί η διαδρομή χρημάτων σε λογαριασμούς τόσο της Κύπρου όσο και της Ελβετίας. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφονται πλέον οι έρευνες των ελληνικών αρχών σε αυτές τις χώρες, για τον εντοπισμό ενδιαφέρουσας «ύλης».

Ηδη πολλά αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν αποσταλεί προς τις αρμόδιες αρχές σε Κύπρο και Ελβετία για άνοιγμα λογαριασμών, ενώ οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή το γεγονός ότι είναι δεδομένες οι δυσκολίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, που κατά καιρούς υποβάλλονται, κυρίως στην Ελβετία αλλά και στην Κύπρο.

Η κοινή ομάδα

Πάντως, το γεγονός ότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές μετείχαν σε κοινή ομάδα με όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς και λοιπούς, στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Χάγη με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, δημιουργεί αισιοδοξία για ικανοποίηση αιτημάτων της ελληνικής δικαιοσύνης, έστω για συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς πλέον συνολικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθούν να έχουν στα χέρια τους πολύτιμα στοιχεία για «μαύρο» χρήμα και κρατική διαφθορά που υποκρύπτουν τα πολυσυζητημένα Panama Papers.

H νέα προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που μετείχε στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ όλων των Ευρωπαίων εισαγγελέων και των εκπροσώπων της Εισαγγελίας του Παναμά, εκτιμά πως έστω και μετά κόπων και προσπαθειών για κάποιες υποθέσεις θα υπάρξουν αποκαλύψεις για «μαύρο» χρήμα και παράνομες δράσεις, σημειώνοντας πως η ελληνική «συμμετοχή» στα Panama Papers δεν είναι ασήμαντη.

Πολλοί Ελληνες υπεράνω υποψίας

Πόσο μεγάλη είναι τελικά η ελληνική παρουσία στα περίφημα Panama Papers; Αντί απάντησης, θα σημειώσουμε ότι είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στη λίστα των Panama φιγουράρουν από επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών μέχρι άτομα των οποίων το προφίλ δεν ανήκει στους «κλασικούς τύπους» που επιλέγουν φορολογικούς παραδείσους για να τοποθετήσουν νόμιμα ή παράνομα λεφτά. Κι αυτό είναι που κάνει την ιστορία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ως προς τη διερεύνησή της.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι επαγγελματικές ιδιότητες πολλών Ελλήνων που βρίσκονται στη λίστα των Panama Papers επιβεβαιώνουν, κατά τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, το εύρος του «μαύρου» χρήματος που έχει διακινηθεί στο εξωτερικό από ελληνικών συμφερόντων εταιρείες και Ελληνες πολίτες.

Αρκεί να αναφερθεί ότι στην περιώνυμη λίστα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, σύζυγος καθηγητή ΤΕΙ, διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο, καθηγητής Οικονομικών σε ΑΕΙ, πρώην πρόεδρος νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα, συνιδιοκτήτης σε φίρμα παραγωγής ενδυμάτων, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στην Αττική και φυσικά πολλοί γιατροί και δικηγόροι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ