ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Μεγάλο στοίχημα η αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού»

0

ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Οριστικά αλλάζει όψη το ενετικό λιμάνι, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ναυτιλίας με το ΚΑΣ. Οι αλλαγές  ξεκινούν με τη μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων από τη μέσα πλευρά του διαδρόμου, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου θα ακολουθήσουν αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν εξολοκλήρου τη εικόνα του ενετικού λιμανιού.    

 

«Με βάση την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που φέρει την υπογραφή της υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου, τροποποιείται και αλλάζει η εικόνα στο ενετικό λιμάνι», ανέφερε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη. «Έτσι έχουμε νέα δεδομένα στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων τα οποία αφήνουν ένα διάδρομο 2,40 από την άκρη του κρηπιδώματος, καθώς η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων  ξεκινά από τις προσόψεις των καταστημάτων».

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας που είχε θέσει ο κ. Λιμενάρχης, η κ. Κουτσαλεδάκη ανέφερε: «Λόγω του ότι στο θέμα της ασφάλειας μειοψήφησαν ο κ. Λιμενάρχης και κάποια άλλα μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο, η απόφαση έπρεπε να σταλεί και να φέρει την άποψη και την τεκμηρίωση του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να εκτελεστεί».

Το έγγραφο που εστάλη τις τελευταίες μέρες από το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες σκέψεις, καθώς ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση του Κ.Α.Σ είναι δεσμευτική για το φορέα διαχείρισης, δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο.

 

ΑΜΕΣΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι επιχειρηματίες και έχουν κληθεί να παραλάβουν τις νέες παραχωρήσεις και ένα τοπογραφικό  για το πώς θα εξελιχθούν τα τραπεζοκαθίσματα είπε η κ. Κουτσαλεδάκη. «Οι επαγγελματίες δεν έχουν στα χέρια τους παραχώρηση, έχουν τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματά τους, με βάση το παλιό καθεστώς και μάλιστα παραβιασμένο, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει 1,2 μ. κενό από την άκρη του κρηπιδώματος μέχρι τα τραπεζοκαθίσματα και 1,5 μ. κενό ανάμεσα στις προσόψεις και τα τραπεζοκαθίσματα, πράγμα το οποίο καταστρατηγείται. Τώρα όμως, με το καινούργιο τοπογραφικό οι παραχωρήσεις είναι σύμφωνα με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ήδη από την υπηρεσία έγινε κιτρίνισμα του χώρου». Ο διάδρομος σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου σε σημεία θα είναι μεγαλύτερος του 2,40 και θα φτάνει μέχρι και τα 4 μέτρα στο σημείο που βρίσκεται το περίπτερο.

 

ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

Όσον αφορά στους ψαράδες, παραμένουν στο ενετικό λιμάνι σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, με μικρές αλλαγές, όπως η απομάκρυνση της πέργκολας και η τοποθέτηση ομπρέλας υπόλευκου χρώματος όπως αυτές που θα χρησιμοποιούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ακόμα προγραμματίζεται η απομάκρυνση των ντουλαπιών και η αντικατάστασή τους από μια κατασκευή που θα αρμόζει για τον συγκεκριμένο χώρο κ.α. Γενικά ο χώρος θα είναι πιο συμμαζεμένος σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Για το πώς αντιμετωπίστηκαν τα νέα δεδομένα από τους καταστηματάρχες η κ. Κουτσαλεδάκη ανέφερε: «Αντιδράσεις μετά τα καινούργια δεδομένα δεν υπήρξαν. Οι άνθρωποι είχαν εκφράσει τις απόψεις τους πριν γίνει οποιαδήποτε διαδικασία.  Όμως από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κανείς δεν μπορεί να αυθαιρετεί, πόσο δε μάλλον, μετά την τεκμηρίωση που είχαμε και από το υπουργείο Ναυτιλίας ότι η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική» και πρόσθεσε: «Θεωρώ πως πρυτανεύσει η λογική και η εικόνα του ενετικού μας θα αλλάξει σιγά-σιγά. Έχουν δρομολογηθεί ήδη ενέργειες από εμάς, όπως για παράδειγμα να αφαιρέσουμε τις μπίντες (μεταλλικές δέστρες) από την άκρη του διαδρόμου.

 

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Δρομολογείται και η μεταφορά του περιπτέρου που βρίσκεται στο ενετικό λιμάνι όπως επεσήμανε η κ. Κουτσαλεδάκη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου έχει ήδη αποφασίσει την μεταφορά του και έχει ενημερωθεί και ο ιδιοκτήτης για αυτό. Γίνονται προσπάθειες μεταφοράς εκτός χερσαίας ζώνης λιμένα».

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΦΑΛΩΝ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ

«Η αξιοποίηση του χώρου ξεκινάει και από την απόφαση ένταξης από το ΕΣΠΑ, όπου πήραμε την τελική απόφαση της ένταξης της πρότασης που είχαμε υποβάλει για την αποκατάσταση των ύφαλων κρηπιδωμάτων του ενετικού λιμανιού» ανέφερε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και πρόσθεσε: «Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 345.000 ευρώ που αφορά τη «θεραπεία» των σπηλαιώσεων των κρηπιδωμάτων περιμετρικά και μέχρι τον φάρο. Η μελέτη ήταν έτοιμη από χρόνια αλλά δεν υπήρχαν άξονες ένταξης. Τώρα όμως, μετά από πίεση της δημοτικής αρχής και του δημάρχου προσωπικά και σε συνεργασία και με το Λιμενικό Ταμείο, τελεσφόρησε. Τις επόμενες μέρες θα εξεταστούν οι όροι διακήρυξης για τον διαγωνισμό καθώς είναι ένα έργο που απαιτεί ανάλογη τεχνογνωσία από την πλευρά του αναδόχου. Τους όρους του διαγωνισμού τους επεξεργαζόμαστε τώρα και θέλει τουλάχιστον δυο μήνες, αν δεν έχουμε ενστάσεις, για να προχωρήσει η όλη διαδικασία του διαγωνισμού».

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ

Συγχρόνως η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε στο έργο υποστήριξης του λιμενοβραχίονα με τεχνητά μπλόκια: «Είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 300.000 που είχαμε διεκδικήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Πήραμε λοιπόν τα χρήματα αυτά και το έργο εξελίσσεται. Θα δουν οι συμπολίτες μας μπλόκια  καθ ‘ όλο το μήκος του μεγάλου λιμενοβραχίονα που ήταν αθωράκιστος χρόνια και που τώρα αρχίζει και συντηρείται για να μην τον χάσουμε».

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ως μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε η κ. Κουτσαλεδάκη τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από λιμάνι είναι και ένα σημαντικό μνημείο πολιτισμού, χαρακτηρισμένο από το 1965 και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας». Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου υπογράμμισε ότι υπάρχει η βούληση να αλλάξει αυτή η εικόνα. «Όλοι οι φορείς δηλαδή η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αλλά και οι ιδιοκτήτες, θα μπορούμε να συνεργαστούμε για το επόμενο βήμα, που είναι να ανατεθεί μια μελέτη αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των κτιρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος με μελέτη φωτισμού για να τα αναδείξουμε.  Και μελέτη που θα περιλαμβάνει το κτίριο του Τελωνείου και του Λιμεναρχείου καθώς επίσης και την αποκατάσταση του ενετικού τείχους και του φάρου. Πρόκειται για ένα δεύτερο βήμα το οποίο θα επιχειρηθεί τις επόμενες μέρες με συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να πάρει και αυτό τον δρόμο του. Όλοι οι φορείς μπορούμε να συνεργαστούμε, και όλα πρέπει να πάρουν μια  λογική σειρά προκειμένου να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα. Θέληση και πολιτική βούληση υπάρχει».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ