ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρητά και πολλές δόσεις κινούν πλέον την αγορά ακινήτων

0

Στροφή σε μια από τις μεθόδους πληρωμής που ήταν ευρέως διαδεδομένη πριν από την έλευση του ευρώ πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα ορισμένοι από τους συναλλασσομένους στην αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεσιτικών γραφείων, έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συναλλαγών οι πωλητές συναινούν στην αποπληρωμή ενός μέρους του ποσού με γραμμάτια (ουσιαστικά με υποσχετική), προκειμένου να διευκολύνουν τον αγοραστή.

Πρόκειται για άλλη μία παραχώρηση των πωλητών προκειμένου να εξασφαλίσουν αγοραστή για το ακίνητό τους, η οποία σήμερα κρίνεται και ως φυσιολογική εξέλιξη, από τη στιγμή που το 70%-80% των αγοραπωλησιών ακινήτων πραγματοποιείται πλέον με μετρητά και όχι με τραπεζικό δανεισμό. Οπως, δηλαδή, συνέβαινε και τις δεκαετίες που προηγήθηκαν του ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι σχετικές συναλλαγές είναι λιγοστές, πλην όμως ενδεικτικές της ευελιξίας πωλητών και αγοραστών. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Aθμονον για επιλεγμένα σημεία των βορείων προαστίων, προκύπτει ότι στα Βριλήσσια το 7% των αγοραπωλησιών κατοικιών το 2016 πραγματοποιήθηκε με κάποια μορφή ιδιωτικής χρηματοδότησης. Το αντίστοιχο ποσοστό των συναλλαγών στα Μελίσσια ανήλθε σε 5,2% και στο Μαρούσι (όπου, πάντως, οι αγοραπωλησίες είναι συνολικά περισσότερες από τις άλλες δύο περιοχές) το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 3,4%.

Στην πλειονότητά τους, οι εν λόγω συναλλαγές αφορούν αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών και σπανιότερα μεταξύ κατασκευαστών και ιδιωτών. Παράλληλα, το ποσοστό της χρηματοδότησης παρουσιάζει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, ξεκινώντας από μερικές χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούν σε κάτω από το 10% της συνολικής αξίας του ακινήτου, και μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο 70%-75% της αξίας της συναλλαγής.

Στο Μαρούσι πωλήθηκε πρόσφατα διαμέρισμα αξίας 43.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 13.000 πληρώθηκαν άμεσα και οι υπόλοιπες 30.000 ευρώ, δηλαδή το 70% της αξίας, συμφωνήθηκε να αποπληρωθούν σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 10.000 ευρώ εκάστη.

Σε άλλη περίπτωση πάλι, επίσης στο Μαρούσι, ποσοστό χρηματοδότησης 76% –ή ποσό 60.000 ευρώ– συμφωνήθηκε να καταβληθεί σε δύο τετραμηνιαίες δόσεις: η πρώτη αξίας 40.000 ευρώ και η δεύτερη 20.000 ευρώ.

Oπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν προκύπτει κάποια κοινή πρακτική όσον αφορά το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής και τον αριθμό των δόσεων. Το ίδιο ισχύει και όταν εμπλέκεται στην πώληση κατασκευαστής. Σε μια τέτοια πώληση συνολικής αξίας 160.000 ευρώ, ο επαγγελματίας συμφώνησε να εισπράξει 103.000 ευρώ με την πώληση του διαμερίσματος και οι υπόλοιπες 57.000 ευρώ να εισπραχθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 10.000 ευρώ και μία ακόμα των 7.000 ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ