ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ναυπήγηση στην Ιαπωνία των πρώτων αυτόνομων φορτηγών πλοίων έως το 2025

0

Ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρείας συνεργάζονται με ναυπηγεία της χώρας, για την κατασκευή φορτηγών πλοίων χωρίς ανθρώπινη παρουσία στη “γέφυρα”.

Τα σκάφη θα χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα χαράσσει τα ασφαλέστερα, συντομότερα δρομολόγια, τα οποία θα είναι επίσης και πιο οικονομικά από την άποψη της κατανάλωσης καυσίμου.

Το ίδιο λογισμικό θα χρησιμοποιείται επίσης για να προβλέπει πιθανές βλάβες και άλλα προβλήματα, ώστε να μειωθούν οι απρόβλεπτες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των φορτίων. Το σχέδιο είναι να ναυπηγηθούν περίπου 250 αυτόνομα φορτηγά, τα πρώτα από τα οποία θα βρεθούν στις θάλασσες από το 2025.

Σύμφωνα με το Nikkei Asian Review, πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται οι ναυτιλιακές εταιρείες Mitsui OSK Lines και Nippon Yusen, οι οποίες συνεργάζονται με ναυπηγεία όπως τα Japan Marine United, συμβάλλοντας από κοινού στο κόστος αλλά και στην απαιτούμενη τεχνογνωσία. Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αναμένεται να χρειασθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Τα πρώτα πλοία θα φιλοξενούν ένα μικρό ανθρώπινο πλήρωμα, για λόγους επίβλεψης. Το σχέδιο πάντως είναι στο μέλλον να μην υπάρχει κανένας ναυτικός.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ