ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι απαντήσεις στον Κώστα Δανδουλάκη από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης για τα μείζονα αναπτυξιακά ζητήματα του Αμαρίου

0

Σε απάντηση των ερωτήσεων που έθεσα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης , αναφορικά για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Αμαρίου, όπως o Αμαριώτικος Δρόμος και το Φράγμα - Εκτροπή του Πλατύ ποταμού δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις :

Α)  Ο Περιφερειάρχης Κρήτης , θεωρεί ότι το φράγμα-εκτροπή του πλατύ ποταμού είναι το μεγαλύτερο-αναπτυξιακό  έργο της Κρήτης στον τομέα των εγγυοβελτιωτικών έργων και το θέτει σε πρώτη προτεραιότητα στους αρμοδίους φορείς και υπουργεία, ενώ η εκτίμηση – επιδίωξη του είναι ότι το έργο αυτό θα γίνει είτε από Ευρωπαϊκούς είτε από Εθνικούς πόρους όπου το κόστος του έργου ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια ευρώ .

Σύμφωνα με τις διαδικασίες  που απαιτούνται και προηγούνται για την δημοπράτηση του έργου,  εκτιμάται ότι το έργο θα αρχίσει να εκτελείται το  2020.

Η παραπάνω τοποθέτηση για το συγκεκριμένο έργο με βρίσκει σύμφωνο, θεωρώ ότι με την εκτέλεση του έργου θα υπάρξει μεγάλη ενασχόληση των κάτοικων στον πρωτογενή τομέα (γεωργικές καλλιέργειες –παραγωγή και οικονομική ανάπτυξη).

Επίσης η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη , έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου.

Β) Αναφορικά για το έργο του Αμαριώτικου Δρόμου , ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι επίσης ο Αμαριώτικος δρόμος αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το Αμάρι και ανέφερε ότι το πρώτο τμήμα μπορεί να μπει και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης και μετά  σιγά σιγά να μπουν και τα υπόλοιπα τμήματα από την στιγμή που είναι έτοιμη και η μελέτη . Παράλληλα  πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί και η διαδικασία  των απαλλοτριώσεων καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση ένταξης του έργου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα .

Σημειώνεται ότι το έργο της ολοκλήρωσης του Αμαριώτικου Δρόμου , συμφώνα με τη μελέτη ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ .

Αναφορικά με τον Αμαριώτικο Δρόμο πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής Αμαρίου είναι η πρόβλεψη για πλήρη ένταξη και χρηματοδότηση ολόκληρου του Αμαριώτικου Δρόμου, γεγονός που με βρίσκει και εμένα απόλυτα σύμφωνο.

Το Αμάρι δικαιούται να αποκτήσει ένα σύγχρονο ασφαλή δρόμο που θα αποτελέσει και τον κύριο μοχλό – κίνητρο ανάπτυξης του.

Από πλευράς μας θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη των προαναφερόμενων έργων.

Κων/νος Δανδουλάκης

Περιφερειακός Σύμβουλος,

Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου

Συνδυασμός «Κρήτη Μπορούμε»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ