ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Εφαπτόμενες ζωές» ταξιδεύουν στο Ρέθυμνο

0

Στο καφέ Le Jardin, παρουσιάζεται την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, το βιβλίο της συγγραφέως Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου, «Εφαπτόμενες Ζωές».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κύριος Μανώλης Καμπανάκης, Dr Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η κ. Κατερίνα Βογιατζή.

Το βιβλίο, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη και αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο καθώς η συγγραφέας φωτογραφίζει, φωτίζει, περιγράφει, καταγράφει, ιχνηλατεί και ηθογραφεί παρουσιάζοντας τις περιπέτειες των μελών μιας οικογένειας που εξελίσσεται εκ παραλλήλου με τα ιστορικά γεγονότα των δυο τελευταίων αιώνων.

Ο λόγος ζωντανός και παλλόμενος, απεικονίζει με πιστότητα κάθε έκφανση του ανθρώπινου βίου. Το δίκαιο και το άδικο, η σκληρότητα και η καλοσύνη, η γενναιότητα της ψυχής, ο εφοπλισμός και το εμπόριο, η δίνη του έρωτα, η ηρωική έξαρση, η φρίκη του πολέμου, η γαλήνη αλλά και η εκλέπτυνση και το ευ ζην και η βρίσκουν τη θέση τους μέσα στις σελίδες του. Όπως διαβάζουμε στο οπιστόφυλλο:

«Τεργέστη, Μάρτιος 1824. Η αριστοκρατία, φοράει τις μάσκες της, ντύνεται στα βελούδα και τα μετάξια  και ετοιμάζεται να ξεφαντώσει την τελευταία νύχτα της Αποκριάς στο Palazzo del Fiore. Αυτή τη νύχτα, ο Στασινός Buonno Dio, πάνω σε μια κλειστή στροφή μιας volta, ενώνει τα χέρια του με κείνα της Eριέττα Φόσκολι και της αποκαλύπτεται. Ο έρωτας τους, θα επηρεάσει καταλυτικά την πορεία του εμπορικού και εφοπλιστικού Οίκου, αλλά και τη μοίρα των ναυσίβιων και μη απογόνων του.

Οι «Εφαπτόμενες ζωές» εξελίσσονται σε χρόνια συναρπαστικά και σκληρά. Ποτισμένα με την αλμύρα της θάλασσας και την αψιά μυρωδιά που απόθεσε πάνω τους το μπαρούτι. Θρυλικοί θαλασσοπόροι, χαράζουν τη ζωή τους σε ναυτικά ημερολόγια και γράμματα σφραγισμένα με ισπανικό κηρό. Αρχόντισσες που ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς αναλαμβάνουν δράση και αποτυπώνουν τις σκέψεις τους σε αριστουργηματικά χειροποίητα επιστολόχαρτα που φέρουν το οικόσημο τους.

Το έργο, παρακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας που εκτυλίσσεται στην Τεργέστη, στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, τα Μαυροθαλασσίτικα λιμάνια, την Πόλη, τη Βοστόνη, το εκρηκτικό Παρίσι του Μεσοπολέμου, τη λεηλατημένη Σμύρνη του ΄22 και φτάνει μέχρι την Καλαμάτα, την Ιθώμη και την Κηφισιά του σήμερα.

Οι αναγνώστες, γίνονται μάρτυρες ενός μυθιστορηματικού κοντραμπάντου, ταξιδεύουν στα βαγόνια του  Orient Express και της καμπίνες του Queen Marry που αποπλέει κατάφωτο τον Αύγουστο του 1939 για τη Νέα Υόρκη, ενώ στην Ευρώπη φυσούν ήδη οι άνεμοι του πολέμου, βιώνουν την καταστροφή της Σμύρνης, τις πρώτες εργατικές εξεγέρσεις στην Ελλάδα.

Η ζωή και ο θάνατος αλλά και ο έρωτας, παίζουν μεγαλοφυή παιχνίδια τις γενιές των Buono Dio, που θα δοκιμαστούν στη Λυδία λίθο της Ελληνικής Επανάστασης, των Βαλκανικών συρράξεων και των Παγκοσμίων Πολέμων, αποδεικνύοντας ότι το motto που κοσμούσε το οικόσημο τους ήταν πάντοτε εν ισχύ, καθώς «Κλυδωνίζονται, αλλά δεν βυθίζονται».

Οι ήρωες, παλιννοστούν στη στοργικά αγκαλιά της Ιθώμης, στον απόηχο ενός καλοκαιρού, καθώς η Δάφνη Μωραΐτη αφηγείται τον ευδαίμονα βίο τους μέσα από τις Εφαπτόμενες ζωές τους.»

Για πρόσθετες πληροφορίες και υλικό παρακαλώ καλέστε στο 6932204245.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ