ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε κλείνει την πόρτα της Συνόδου Κορυφής στον Τσίπρα -Το ελληνικό ζήτημα είναι για το Eurogroup

0

Για μια ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει κατηγορηματικά την πόρτα της Συνόδου Κορυφής στον Έλληνα πρωθυπουργό ως το Ευρωπαικό όργανο που μπορεί να καταφύγει για να βρει λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Και αυτό λίγη ώρα μετά την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ κατά την οποία ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας τηλςφωνικά με τον κ. Τούσκ του είπε πως θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, πράγμα που επιθυμεί.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στις κινήσεις του κ. Τσίπρα για παραπομπή του Ελληνικού Ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε συγκεκριμένα:

«Συνεχίζει να λέει συνεχώς αυτό. Και η καγκελάριος του απαντά ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς οικονομικών». Προχώρησε μάλιστα περισσότερο κάνοντας υπαινιγμούς και για τις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου, λέγοντας: Δεν έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών του για να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα; Αυτό δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο.

Είναι περισσότερο από εμφανές ότι ο πανίσχυρος Σόιμπλε επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα, ορίζοντας ως μοναδικό πεδίο και όργανο λήψης αποφάσεων το Eurogroup.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει στην ίδια ομιλία ότι «θα βρούμε λύση την Πέμπτη, θα τα καταφέρουμε».

Τσίπρας σε υπουργούς: Αν το Eurogroup δεν δώσει λύση θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Απαντήσεις στο ερώτημα αν έπρεπε τώρα η Ελλάδα να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους ή έπρεπε να περιμένει αργότερα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι μια λύση χωρίς διευθέτηση του χρέους θα ισοδυναμούσε με «αναστολή» της δυνατότητας να διεκδικήσει η οικονομία την αυτοδύναμη χρημοτοδότησή της από τις αγορές, ενώ εκτίμησε ότι τίποτα δεν μαρτυρά πως θα είχε καλύτερη πιθανότητα λύσης το θέμα του χρέους αν το έβαζε η ελληνική πλευρά μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Στα ερωτήματα για το αν η Αθήνα ξέρει ακριβώς τι διεκδικεί ως ικανοποιητική λύση ή απλώς θα αρκεστεί σε αυτά που θα της παραχωρήσουν ο πρωθυπουργός έκανε μια λεπτομερή ανάλυση των παραμέτρων που ζητά η Αθήνα ώστε να έχει προοπτική βιωσιμότητας το δημόσιο χρέος, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν στο Eurogroup έχουμε νέο αδιέξοδο θα διεκδικήσει την απεμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ