ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πάμε για ρεκόρ… λουκέτων!

0

ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

  • Αγώνα επιβίωσης δίδει ο εμπορικός κόσμος που φτωχοποιείται με αμείωτο ρυθμό

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Όπως ένα παιδικό παλάτι φτιαγμένο στην άμμο, χάνεται σιγά – σιγά καθώς το χτυπάει στο κύμα, έτσι σβήνει σταδιακά και η εμπορική αγορά του Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης.  Για ακόμα μία χρονιά, οι αισιόδοξες προβλέψεις για την τουριστική περίοδο μετατρέπονται σε εφιάλτη, αφού οι έμποροι δεν βλέπουν να «μεταφράζεται» σε κέρδη ή όντως αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η ατμόσφαιρα στην αγορά είναι «βαριά» αφού οι εμπορικοί δρόμοι κατά κύριο λόγο είναι οδοί περιπάτου και ψυχαγωγίας για τους τουρίστες και τίποτα περισσότερο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Πολιουδάκη, που κάνει λόγο για συνεχιζόμενο οικονομικό κατήφορο του κλάδου.

Όπως τονίζει, μετά από τις εισπρακτικά κακές εορταστικές και εκπτωτικές περιόδους που σηματοδότησαν ακόμα ένα χειμώνα απελπισίας, οι προβλέψεις θέλουν στα τέλη του 2017 τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Την κατάσταση φαίνεται να σώζει το γεγονός, ότι οι ξενοδόχοι προτιμούν για τις προμήθειες τους τα ντόπια καταστήματα ενώ μεγάλη σημασία έχει το δεδομένο, πως οι περισσότεροι από τους εμπόρους έχουν και κάποια αγροτικά εισοδήματα, τα οποία τους δίδουν την δυνατότητα να κρατούν «ζωντανά» τα μαγαζιά τους.

Ειδικότερα, ο κ. Πολιουδάκης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Αν δεν ήταν η καλοκαιρινή περίοδος, θα είχαμε διαλύσει τελείως. Αυτό δεν σημαίνει ότι κερδίζουμε κάτι από τους τουρίστες που έρχονται. Η αγορά κρατιέται από το γεγονός, ότι τα ξενοδοχεία και η εστίαση προμηθεύεται από την αγορά και έτσι κρατιέται. Από τους τουρίστες το κέρδος είναι ελάχιστο έως μηδαμινό. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα αλλά η αγορά είναι για τους τουρίστες μόνο σημείο για βόλτα. Δεν έχουν λεφτά για αγορές.  Όλα αυτά για το ρεκόρ τουρισμού και κερδών δεν επιβεβαιώνεται. Έρχεται μεν ο κόσμος αλλά δεν έχει περίσσευμα χρημάτων για να διαθέσει.  Μάλιστα, έχουμε εικόνα από mini market που λειτουργεί εντός ξενοδοχείου, όπου οι τουρίστες κάνουν παζάρι έως και για την κάρτα που θα αγοράσουν για να στείλουν στην πατρίδα τους. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση.»

ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου οι άνθρωποι της αγοράς δίδουν αγώνα επιβίωσης σε καθημερινό επίπεδο. Διαθέτουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να κρατηθούν τα τοπικά καταστήματα ανοιχτά με τον ανταγωνισμό των μεγάλων εταιρειών να τους στριμώχνει στην γωνία και την φορολογική λαίλαπα να τους συνθλίβει.

Ο κ. Πολιουδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «Αν δεν έπεφταν χρήματα στην αγορά μέσω των ξενοδοχείων και των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και γενικά όλων όσοι ασχολούνται με την φιλοξενία και την εστίαση, η κατάσταση θα ήταν πιο δραματική και από το χειμώνα.  Οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν. Όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη. Μάλιστα με βάση την υφιστάμενη κατάσταση φοβόμαστε, ότι στο τέλος του έτους τα λουκέτα που θα μπουν στα εμπορικά καταστήματα θα είναι πολλά περισσότερα από όσα μπήκαν πέρσι. Η κατάσταση είναι κάθε χρόνο και χειρότερα. Είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε περισσότερα λουκέτα από πέρσι.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε, λέγοντας, ότι «Το 70% των καταστημάτων επιβιώνει γιατί οι ιδιοκτήτες τους επενδύουν χρήματα στα μαγαζιά τους από τα αγροτικά τους εισοδήματα ή από άλλους πόρους που έχουν ή από αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πλέον κερδοφορία. Αν κάθε ένας έμπορος δεν είχε και κάποιο αγροτικό εισόδημα, η συντριπτική πλειοψηφία θα είχε ήδη κλείσει. Σε όλη την Κρήτη. Όχι μόνο στο Ρέθυμνο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ