ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Περιμένοντας το 2018 του Γιώργου Ταταράκη

0

Μετά την «υποχρεωτική» συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου άρχισε ο πολιτικός καυγάς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αποτίμηση κερδών και ζημιών.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πήρε από τα τρία…το ένα στο χέρι ( τα 8,5 δις για να επιστρέψει τα περισσότερα αμέσως πίσω) και τα άλλα δύο (ελάφρυνση χρέους και QE) σε επιταγές μεταχρονολογημένες, ισχυριζόμενη ότι εμπιστεύεται τη φερεγγυότητα των δανειστών, την ώρα που οι δανειστές κάνουν ότι μπορούν για να δείξουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Γνώριμο πολιτικό σκηνικό, με την εκάστοτε κυβέρνηση να υπερασπίζεται πάντα τον εαυτό της, βαπτίζοντας ακόμα και το κρέας ψάρι εάν χρειαστεί και την αντιπολίτευση να αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, λησμονώντας επιλεκτικά τα δικά της άστοχα πεπραγμένα.

Ανάμεσα σε αυτόν τον καυγά βρισκόμαστε όλοι εμείς να βιώνουμε τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αντλήσουμε ψήγματα αισιοδοξίας…τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές.

Μια σκληρή πραγματικότητα που αποτυπώνεται με το πλήθος των ανέργων να είναι διπλάσιο των εργαζομένων και το μορφωμένο-εκπαιδευμένο δυναμικό να μεταναστεύει με σταθερό ρυθμό στις χώρες που μας «επιβουλεύονται».

Πίσω μένει το ανειδίκευτο δυναμικό, χαμηλής δεξιότητας, περιμένοντας μια ανάπτυξη, που ΟΤΑΝ έλθει, αλίμονο δε θα μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό του γιατί η σύγχρονη παραγωγική διαδικασία χρειάζεται περισσότερο  «πνευματικά χέρια» παρά «εργατικά χέρια».

Μια ανάπτυξη που δεν έρχεται με προσκλήσεις του τύπου «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» παραθέτοντας απλά ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις…που δεν πιστεύεις και ψάχνεις τρόπους να μην εφαρμόσεις.

Με την υπογραφείσα συμφωνία θα σερνόμαστε έτσι μέχρι το 2018, ονειρευόμενοι ένα καλύτερο αύριο. Ένα καλύτερο αύριο που για να έρθει θα πρέπει πρώτα ΕΜΕΙΣ να αλλάξουμε νοοτροπία (προσοχή: όχι κατ΄ανάγκη ιδεολογία)

Θα τολμούσα να πω, κι ας φαίνεται εκ πρώτης όψεως απολιτίκ, ότι για να αλλάξουμε νοοτροπία θα πρέπει να παντρέψουμε, σε ατομικό επίπεδο, τη «φιλελεύθερη» δημιουργία με την «αριστερή» στάση ζωής.

Και τούτο γιατί η «φιλελεύθερη» δημιουργία χωρίς «αριστερή» στάση ζωής ενισχύει την κοινωνική ανισότητα, η δε «αριστερή» δημιουργία, όπως φάνηκε στην πράξη, ακόμα και με «αριστερή» στάση ζωής σκοτώνει την παραγωγικότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ